Да си купиш новопостроено жилище в Гърция се превръща в непостижима мечта за по-голямата част от населението в южната ни съседка. Основната причина е скокът в продажните цени. Ситуацията с покачването на жилищата идва от нарастващите разходи за строителство, но също така и по-високите цени на земята и по-високите стандарти за енергийна ефективност, на които сега трябва да отговарят всички нови имоти, съобщи Ekathimerini.

Според анализ на компанията от сертифицирани геодезисти Geoaxis Property & Valuation Services, от 2017 г. до 2022 г., цените на новопостроените апартаменти са се увеличили с до 75,5%. Такъв е примерът с атинското предградие Маруси.

Средната офертна цена за ново жилище в най-търсените райони в северните покрайнини на столицата, се движи около 3500-4500 евро на квадратен метър, докато сделките се сключват малко под това ниво. Само преди пет години средната търсена цена не надхвърляше 2000-2500 евро/кв.м.

Трябва да се има предвид, че през 2018 г. е имало по-малко ново строителство, в сравнение със сега, заради финансовата криза, а интересът към покупка не беше толкова висок, колкото е сега, включително и от чуждестранни купувачи.

Имотни сривове:  Нидерландия отбеляза най-големия спад в цените на жилищата от десетилетие насам

Имотни сривове: Цените на жилищата на още един европейски пазар отбелязват най-големия спад от десетилетие насам

През 2022 г. броят на продадените жилища е намалял с 14,6% на годишна база

За стандарти за енергийна ефективност заговори още миналата седмица, когато стана ясно, че имотите, обявени за продажба или за отдаване под наем, трябва да преминат през енергийна модернизация, което ще струва десетки хиляди евро, според местните медии.

Тези, които искат да прехвърлят или отдават под наем своя имот, трябва предварително да са се погрижили да го обновят по отношение на енергийното осигуряване на дома. При жилищата това ще започне да се прилага от 2030 г. Това ще важи само за имоти от най-ниски 2 категории на енергийния сертификат и се продават или отдават под наем (с нови договори за наем).

Както money.bg писа наскоро за апартамент в центъра на Атина например който в момента има енергиен сертификат категория G, ще е нужно да бъде подложен на дейности по повишаване на енергийната ефективност на цена от 15 000-20 000 евро, за да бъде изолиран и да може да повиши своята енергийна ефективност, за да премине в категория Е.

Недостиг от 6,5 милиона жилища задушава пазара на имоти в САЩ

Недостиг от 6,5 милиона жилища задушава един от най-големите пазари на имоти в света

В резултат на повече от десетилетие на недостатъчен строеж на домове

На този фон чуждестранните инвестиции в гръцкия пазар на недвижими имоти, особено в жилищата, записаха исторически връх през 2022 г. По данни на Bank of Greece 1,975 милиарда евро са били наляти в местния пазар на недвижими имоти от чужбина миналата година. Това е ръст от 68% повече в сравнение с 2021 г., сумата не е надвишавала 1,17 милиарда евро.

Рекордът се дължи на много динамичното четвърто тримесечие. На пазара бяха инвестирани общо почти 700 милиона евро или с 84,3% повече от същото тримесечие на миналата година, когато 379 милиона евро бяха вляли в местния пазар на недвижими имоти.

Досега подобни рекордни числа по отношение чуждестранни инвестиции бяха регистрирани през 2007 г., когато жилищният пазар беше в своя пик: 308,5 милиона евро чуждестранни инвестиции.

Връщане в 2009-а: един от най-големите имотни пазари в света потъва

Връщане в 2009-а: един от най-големите имотни пазари в света потъва

Жилищният пазар започна да се срива, след като Фед повиши лихвените проценти

През 2004 г., например, годината, в която Олимпийските игри се проведоха в Атина, чуждестранните инвестиции в недвижими имоти не надхвърлят 80,6 милиона евро.

Центърът на Атина, южните предградия, Пирея и популярни дестинации са основните зони, привличащи чужденци.