Небостъргачът Riviera Tower в Елинико ще стане първият небостъргач и най-високата сграда в Гърция. Lamda Development си осигури първото в историята разрешение за строеж на небостъргач в страната, съобщи компанията.

Осигуряването на разрешителното за емблематичната сграда е особено сложен процес, се казва в съобщението, цитирано от greekreporter. За разрешението са били необходими голям брой специални одобрения, като например от Службата за гражданска авиация, Централния съвет по архитектура и др.

С разрешението за строеж, строителните работи за 200-метровия небостъргач се очаква да започнат до няколко седмици. Небостъргачът е част от мащабния проект за регенериране Hellinikon на бившето летище в Атина, което се планира да се превърне в най-съвременна търговска, развлекателна и бизнес дестинация.

Очаква се проектът да осигури 75 000 работни места, според предприемача. Според идеята за проекта старите писти на летище Hellinikon трябва да се превърнат във вили на брега на морето, търговски центрове, яхтено пристанище, петзвездни хотели, казино, офис площи и др.

Когато проектът беше представен за първи път пред обществеността през 2021 г., предприемачът обяви, че небостъргачът ще има 45 етажа и общо 200 апартамента.