България съвсем скоро ще се похвали с нова перла в луксозния туризъм. И тя ще се намира на едва 30 километра от София.

В началото на 2020 г. ще започне строителството на комплекса Okol Lake Park, който ще предложи на гостите си 5-звезден голф и спа комплекс, както и ваканционни и семейни жилища. В комплекса ще има и училище, магазини, офисна зона, ресторанти и други. Планираната инвестиция е в размер на €300 милиона през следващите 20 години.

Okol Lake Park ще бъде разположен в района на яз. Искър, на едва 30 километра от София, в землището на с. Горни Окол. Проектът ще се разпростира на 3 000 дка.

Снимка 449613

Източник: Okol Lale Park

Основен инвеститор в проекта е българската компания "Маркан Холдинг" АД. Към момента компанията е реализирала няколко собствени инвестиционни проекта в България на обща стойност около 130 млн. лева. Ключово звено в структурите на холдинга е строителната компания "Маркан" ЕООД, която е основана през 1993 г. и е позната като една от водещите фирми в този бранш. Компанията е работила по проекти като завода на "Литекс моторс" (в който сега се нанесе германската VOSS) в ловешкото село Баховица, както и офис сградата City Tower на пл. "Македония" в столицата, в която работи Telus. Освен това "Маркан" е работила и по строежа на Bulgaria Mall и The Mall, а през 2013 г. откри хотел Novotel.

Компанията е напът да открие и първия си луксозен бутиков хотел в България - MGallery в Пловдив през март 2020 г.

Към момента в Okol Lake Park са вложени 6 милиона лева.

Снимка 449616

Източник: Okol Lale Park

Строителните работи по изграждането на Okol Lake Park започват през пролетта на 2020 г. Мащабният проект е разделен на няколко фази, като първата от тях включва голф игрище с хлуб хаус и академия, хотел, линеен парк с тематични зони и лесопарк. При първа фаза ще започне и строителството на първите жилищни сгради - редови и самостоятелни къщи, брандирани жилища Pullman Living, студиа и лофтове.

През същата година ще започне и изграждането на цялостната инфраструктура, която ще обслужва сградите и съоръженията от Фаза 1 - улична мрежа, водо- и електроснабдяване, пречиствателна станция.

На втора фаза от развитието на проекта ще бъдат изградени училище, магазини, офисна зона и пространства за спорт, релакс и забавления.

Снимка 449623

Източник: Okol Lale Park

Жилищните зони ще бъдата разположени по периферията на голф игрището, което е ситуирано в центъра на комплекса и се предвижда да функционира целогодишно. Планирани са ваканционни и семейни имоти, като тяхното строителство ще започне още в първа фаза от развитието на проекта.

Ваканционните жилища са в три категории - студиа, лофтове на две нива и 40 брандирани къщи, които ще функционират под управлението на хотела. Те ще бъдат в четири типа - две и три спални и с квадратури от между 170 и 190 кв м.

В Okol Lake Park те ще бъдат в категория 5 звезди и ще са с международната марка Pullman. Студиата ще бъдат 4 типа с квадратури между 60 и 90 кв.м., а лофтовете - 2 типа с квадратури между 125 и 145 кв.м.

Снимка 449615

Източник: Okol Lale Park

Имотите ще могат да бъдат отдавани под наем, когато собственикът няма да ги ползва.

Семейните жилища са планирани в няколко разновидности. Предвидени са редови и самостоятелни къщи с различна площ. За хората с по-специфични предпочитания е предвидена и опцията за закупуване на парцел, с възможност за проектиране на къща по индивидуално задание.

Френският хотелски оператор AccorHotels е избран да управлява новия 5-звезден хотел със 149 стаи, който ще функционира под луксозния бранд Pullman. Към хотела ще има и спа-център с вътрешен и външен басейн, разположен на покрива. Зоната ще бъде с размер 4 900 кв. м

Партньори на холдинга в проектирането и управлението на голф игрището са специализираните международни компании International Management Group и European Golf Design. Цялостният мастър план на комплекса е разработен от водещата френска компания за урбанистично планиране Egis Group, съвместно с Аtelier Villes & Paysages.

Снимка 449611

Източник: Okol Lale Park

Самото голф игрище ще бъде открито през 2022 г. То ще има 18 дупки, ще бъде с дължина 7 000 ярда (6 400 м) и ще бъде разположено върху 650 дка.

Освен това Pullman Okol Golf Resort & Spa също ще разполага с конферентен център с площ от 1 900 м2 и капацитет за организиране на събития до 500 души.

"Не крием, че този проект е изключителен - не само заради прекрасното местоположение и красотата на природата наоколо, но и защото местната общност заслужава отговорна инвестиция, носеща ползи за всички в региона. Имахме нужда от силен, премиум бранд като Pullman, за да съчетаем съвременен дизайн и архитектура с природни красоти и запомнящи се моменти", каза Валентин Каназирев, основният инвеститор на Okol Lake Park.