Цените нагоре, сделките надолу. Така накратко могат да бъдат описани данните за пазара на недвижими имоти в България през първото тримесечие на 2017-а година.

В публикуван тази седмица доклад се твърди, че една от най-горещите точки, що се отнася до стойността на жилищата на Стария континент, е Ирландия. Изненадващо или не, нашата страна се нарежда точно след нея по този показател през първото тримесечие на годината.

Според последните данни на "Евростат", публикувани днес, най-голямо поскъпване на имотите е имало в Чехия, Литва и Латвия - над 10 на сто за месеците между януари и март 2017 година в сравнение със същия период на миналата.

Веднага след тях обаче е Ирландия с увеличение от 8,9%, а след нея - България със скок в цените от 8,8% за година. Това означава, че страната ни е пета в ЕС по ръст на стойността на жилищата. От друга страна поевтиняване записват Хърватия и Италия, сочат още данните на "Евростат".

Цените нагоре, броят на сделките надолу

Обратно на значителния растеж при цените на жилищата, броят на сделките през първото тримесечие на 2017 година намалява, както за цялата страна, така и за седемте най-големи града.

Проверка на Money.bg в статистиката на Агенцията по вписвания показва, че между януари и март тази година покупките на жилища на национално ниво са спаднали с 5915 броя в сравнение със същия период на 2016 година.

Иначе казано към края на март сделките са били малко над 37 хиляди броя при близо 43 хиляди година по-рано.

Намалението е налице и за най-активните пазари в страната. Най-значително е то в Русе и в Бургас. Покупките на недвижими имоти в дунавския град са с 24,39% надолу или от 1181 до 893 броя, сочи статистиката. Тези в Бургас пък са се свили с 22,40% до 1091 броя.

Над 10 на сто спад има и на сделките в Стара Загора и Плевен. По-ограничен е той в столицата и в Пловдив. Покупките в София са намалели от 5149 през първите три месеца на 2016 година до 5023 за същите месеци на настоящата година или в процентно изражение намалението е в рамките на 2,45 на сто. В Пловдив то е по-голямо - с 2,78 на сто надолу до 2976 броя.