Чешката национална банка обяви във вторник, че планира въвеждането на стриктни правила, свързани с отпусканите ипотечни заеми в страната, с цел ограничаване на поскъпването на жилищата, което според финансовата институция заплашва от дестабилизиране икономиката.

Според плановете на банката новите правила, които трябва да влязат в сила от октомври месец, кредитополучателите няма да могат да харчат повече от 45% от месечния си доход за покриване на разходите по ипотеки, става ясно от информация на Radio.cz.

Въвеждането на тези промени няма да бъде свързано със законодателни промени, но ще бъде издадено като препоръка към търговските банки, които от своя страна трябва да се съобразят с изискването.

"Ние се интересуваме основно от това какво ще се случи с изплащането на тези кредити, когато свършат добрите времена за икономиката", заяви гуверньорът на Централната банка на Чехия Иржи Руснок.

"Въпреки че това може да не се случи скоро, ще стане реалност един ден. В момента, в който основните лихви или безработицата тръгнат нагоре, голяма част от домакинствата може да бъдат изправени пред затруднения с изплащането на задълженията си, което от своя страна ще доведе до негативен ефект върху състоянието на банките", обяснява още той, цитиран от сайта Emerging Europe.

Според изчисленията на централната банка през 2017 година цените на имотите в Чехия са нараснали с 14% и тази тенденция се запазва в началото на тази година.

По изчисленията на Deloitte апартаментите в Прага, например, са много по-високи от тези в останалите големи градове в развиващите се пазари в Европа. На годишна база през първото тримесечие те са скочили с 8,1% до 2948 евро на квадратен метър, което е двойно повече от средната цена в Будапеща.

Междувременно инфлацията в Чехия, в изчисляването на която не влизат цените на жилищата, се оказва малко над прогнозираните от финансовата институция в размер на 2,2% за май.