Годишните продажби на жилища в Нова Зеландия паднаха до най-ниското си ниво от почти 40 години. Цените на жилищата се сринаха на фона на нарастващите лихви. Това е поредният пазар, който става жертва на повишаването на лихвените проценти от централната банка. Много пазара в Европа и отвъд океана вече претърпяха подобни сривове. 

Спадът е 33% в периода февруари 2022 до февруари тази година и е най-ниският резултат на годишна база от октомври 1983 г. Продажбите само през февруари са били най-ниските за този месец от 1981 г. насам, пише The Business Times.

Цените на жилищата през последната година падат, защото централната банка повишава лихвените проценти, на фона на високата инфлация. Перспективата за рецесия през 2023 г. продължава да е причина за спада на цените, което кара купувачите да стоят настрана от покупки на жилища.

Жилищният срив в Нова Зеландия може да червена лампа за това, което предстои на други места

Жилищният срив в Нова Зеландия може да червена лампа за това, което предстои на други места

Цените на жилищата в страната скочиха с почти 30% през 2021 г.

Според изчисления на CoreLogic обявените имоти за продажба са с 16% повече, отколкото преди година.

Цените на жилищата в страната паднаха с 14% през изминалата година, но това не е всичко - икономисти предвиждат още спадове през следващата година.

Наскоро експерти предупреждаваха, че пазарът на жилища в Нова Зеландия внезапно преминал от лудост до буксуване (а вече и спад) и това може да е сигнал за това, което предстои на жилищните пазари по света.

Цените падат най-много от 13 години насам, жилищата, които преди са се продавали за дни, сега стоят на пазара седмици наред.

Само преди няколко месеца къщите се продаваха на рекордни цени, докато за и за новозеландците беше трудно да купуват имоти. Сега продавачите имат проблеми с факта, че няма да намерят купувач на високите цени, наблюдавани през 2021 г.

Имотни сривове:  Нидерландия отбеляза най-големия спад в цените на жилищата от десетилетие насам

Имотни сривове: Цените на жилищата на още един европейски пазар отбелязват най-големия спад от десетилетие насам

През 2022 г. броят на продадените жилища е намалял с 14,6% на годишна база

Поредица от пазари отвъд океана и в Европа станаха жертва на сривове в началото на годината.  Продажбите на жилища в съседката ни Турция например са паднали с 18% на годишна база през февруари. И продажбите на чужденци, които обикновено удрят рекордни нива, са спаднали с 27%, по данни на Турския статистически институт, цитирани от Reuters.

В Европа

В Hидepлaндия търсенето на имоти също се срина. Cpeднaтa пoĸyпнa цeнa нa eднo жилищe e cпaднaлa c 6,26% пpeз 2022 г. Ако се върнем 2 години назад, справката пказва, че пoвишeниятa нa гoдишнa бaзa са 13,83% пpeз 2021 г. Bcъщнocт тoвa e нaй-гoлeмият cпaд нa цeнитe oт дeceтилeтиe на пазара в страна. Πpeз чeтвъpтoтo тpимeceчиe нa 2022 г. цeни нa жилищaтa ca cпaднaли c 2,23%, нa тpимeceчнa бaзa.

Жилищният бум и в Германия приключи. Тази година цените на жилищните имоти паднаха за първи път от над десетилетие, което подчерта колко се е променила ситуацията на германския пазар на недвижими имоти, откакто миналата година Европейската централна банка предприе политика на обръщане на десетилетие на ниски и дори отрицателни лихвени проценти.