Кризата, причинена от мерките срещу коронавируса, нанесе най-тежкия удар в историята на пазара на недвижими имоти в Манхатън, показват данни на Miller Samuel, предаде Zero Hedge. През второто тримесечие продажбите на апартаменти са спаднали с 54% на годишна основа.

Сривът в сделките е довел и до значителен спад на цените в най-луксозната част на Ню Йорк, като те са се понижили с 18%. В резултат на това, медианната цена на имот на острова вече е 1 млн. долара, което в ценово изражение е най-тежкият спад от десетилетие.

Никола Стоянов: Цените на луксозните имоти в България ще растат

Никола Стоянов: Цените на луксозните имоти в България ще растат

Търсенето остава без промяна до края на 2021 г., но сделките може да са по-малко, посочи пред money.bg президентът на Barnes Bulgaria

"Според компанията за недвижими имоти Compass, през тримесечието са се случили само 1147 продажби в Манхатън, което е най-ниският им брой в историята, основно заради затварянето на икономиката против коронавируса, което блокира възможността да се извършват огледи", посочват от Zero Hedge.

"Агентите вече работят нонстоп", каза главният изпълнителен директор на Brown Harris Stevens Бес Фридман. "Продавачите не женени за цените от преди кризата. Всеки трябва да действа разумно и честно в новата обстановка."

Интересното е, че в условията на тази "разумност", един от апартаментите в One57, една от най-луксозните сгради в Манхатън, се продаде само за 28 млн. долара. През 2014 г. той беше закупен при цена от 47,5 млн. долара. Тази ценова динамика се отразява и на оценката на цялата сграда.

Сходна динамика се наблюдава и при наемите в квартала, които се понижават със 76% на годишна основа.