Навсякъде по света ваканционните апартаменти, които бяха пълни по това време миналата година, сега стоят празни. Заради мерките срещу пандемията доминираният от Airbnb пазар за краткосрочно настаняване изглежда няма да се възстанови до предкризисни нива скоро - ако въобще се случи. За градовете, които привличат много туристи, това повдига въпроса за съдбата на апартаментите, които доскоро бяха заделени за посетителите от други държави и градове, пише Bloomberg.

В Лисабон, столицата на Португалия, вече имат план как да запълнят поне част от празните апартаменти - като в същото време градът прави стъпка и към справянето с недостига на достъпни жилища. През пролетта местните власти започнаха програма, с която окуражават собствениците на апартаменти, които доскоро привличаха гости чрез Airbnb, да се върнат на пазара на дългосрочните наеми.

Разбира се, изправени пред перспективата апартаментите им да останат празни заради липсата на туристи, редица собственици вече го направиха в множество градове по света. Но Лисабон окуражава процеса, като отнема риска. Участващите наемодатели няма да отдават апартаментите под наем на отделни наематели, а на самия град.

Програмата, наречена Renda Segura (или сигурен доход), работи по следния начин: собствениците могат да кандидатстват пред общината за срок от поне пет години. От своя страна градът се натоварва да намери наематели чрез програмата за достъпни жилища, насочена към младите хора и семействата с ниски доходи. В рамките ѝ наемите имат таван от €450 на месец за апартамент с една спалния до €1 000 за голяма къща.

За собствениците на апартаменти този доход може да по-нисък от приходите, които получаваха доскоро чрез Airbnb, но поне ще е безрисков и освободен от данъци.Данните подсказват, че хостовете в Европа скоро ще трябва да търсят алтернативни начини да изкарат пари от имотите си. Според платформата за анализ AirDNA гостите, които отсядат краткосрочно в апартаменти в Лисабон, са намалели със 76% спрямо миналата година. Положението е същото в Амстердам и Париж: 75% и 74% спад, съответно.

Твърде рано е да кажем дали планът на Лисабон ще проработи и ще "върне на града" апартаментите, запазени за туристи. Засега около 177 апартамента са включени в новата програма - от общо 25 хил. регистрирани за краткосрочен наем. Програмата ще отвори отново през есента.

Заслужава ли си (все още) инвестирането в Airbnb жилища у нас?

Заслужава ли си (все още) инвестирането в Airbnb жилища у нас?

За това пред Money.bg говори основателят на една от компаниите за управление на такива имоти Борис Павлов