Индийските строителни компании вероятно ще трябва да построят до 100 милиона нови жилища през това десетилетие, а причината за това е нарастващите доходи на домакинствата в най-бързо развиващата се голяма икономика в света. Доходите на хората се увеличават, което увеличи и търсенето на нови жилища, според високопоставен служител на един от най-големите предприемачи в страната.

Около 70 милиона индийски домакинства ще отговарят на условията за това да притежават собствен дом през следващите 10 години, което заедно с хората, а като се имат предвид и тези, които искат да си купят ново жилище, то трябва да се създадат до 100 милиона нови жилища. Това прогнозира Абхишек Лодха, главен изпълнителен директор на базираната в Мумбай Macrotech Developers Ltd., писа Bloomberg.

Прогнози: Ще се срине ли един от най-големите пазари на жилища през 2024 г.?

Прогнози: Ще се срине ли един от най-големите пазари на жилища през 2024 г.?

44% от американците вярват, че жилищният пазар може да се срине тази година

Mинистър-председателят на Индия Нарендра Моди коментира, че ще продължи да насърчава развитието в жилищния сектор и инфраструктурния сектор. Консултантската фирма за недвижими имоти Knight Frank очаква търсенето на жилища, създадено от нарастващите нива на доходите, да се превърне в 906 милиарда долара икономическа продукция през следващите десет години.

Пазарът на имоти в Индия се раздвижи още след пандемията, като 2023 г. беше най-добрата година за продажби на жилища от поне 15 години. Някои компании отчетоха най-високите си тримесечни продажби през в началото на годината.

 Гърците все по-трудно си позволяват покупка на жилища. 13,8% е ръстът на цените през 2023 година

Гърците все по-трудно си позволяват покупка на жилища. 13,8% е ръстът на цените през 2023 година

От началото на 2017 г. до първото тримесечие на тази година увеличението на цените на жилищата в национален мащаб достигна 66%

През 2023 г. около 600 000 жилища са били построени в Индия и да има по-бърз темп на растеж в строителния сектор трудно ще се отговори на търсенето на 100 милиона жилища през това десетилетие, смятат експерти.

Предприемачът Macrotech Developers, който е известен със своите затворени комплекси в луксозни квартали, миналата година навлезе в технологичния център Бенгалуру и се разшири в град Пуна, на около 150 километра от Мумбай. Компанията е вторият най-голям предприемач на недвижими имоти, регистриран по пазарна стойност, след DLF и нейните акции са се повишили с над 43% само през тази година, в сравнение с 40% ръст в NSE Nifty Realty Index.

От компанията заявиха, че нарастващото търсене на жилища "е цикъл от петнадесет и повече години, а сега е в четвъртата година от него.

В Нидерландия има идея да се направят 60 000 жилища в близост до магистрали

Европейската страна, която може да създаде 60 000 жилища в близост до магистрали

Северна Нидерландия има най-много офис сгради, които могат да бъдат преустроени