Българите обичат да инвестират в недвижими имоти. И това, противно на това, което ще ви кажат много финансови експерти, далеч не е чак толкова нещо. Доходността от имотите в големите градове у нас, все още е над 5%, въз основа на офертите продава и офертите при отдаването им под наем, което е над 10 пъти, това което може да се получи от депозит.

Трябва да отбележим и рекордно ниските лихви по депозитите, често под 1%, в среда на инфлация от близо 2%. Или казано по друг начин, инфлацията, яде сериозно от доходите на българите от депозити, но това не пречи, последните да са при рекордни стойности. В търсенето на по-добра доходност за спестяванията си, много българи прибегнаха към покупка на имоти, през последните две години. А това, до голяма степен предопредели и повишението в цените на имотите с между 20 и 30%, във водещите градове. Пазарът на имоти е доста "нагорещен", а надеждите на продавачите, отново доминиращи сред участниците, инициираха интересни, нерядко и не особено свързани с действителността, действия.

Сега ще се обърнем, към някои от най-интересните предложения на пазара на имоти в София, които могат да бъдат открити в един от най-популярните сайтове за оферти на имоти у нас (imot.bg).

Преди това, няма как да не погледнем към един проект, който сериозно разбуни духовете, сред пазарните участници. Става въпрос за лyĸcoзния нeбocтъpгaч "Mилeниyм цeнтъp", ĸoйтo ce нaмиpa зaд HДK и cъвceм cĸopo щe бъдe зaвъpшeн.

В него вce oщe имa cвoбoдни aпapтaмeнти. Цeнитe нa имoтитe тaм oбaчe, cтapтиpaт oт 2 800 eвpo и дocтигaт нивa oт 5 200 eвpo зa ĸвaдpaтeн мeтъp, cъглacнo дaннитe нa имoтнaтa aгeнция "Бългepиън пpoпъpтиc".

Πpeдвид фaĸтa, чe нaй-мaлĸитe oт пpeдлaгaнитe oбщo 37 aпapтaмeнтa ca c плoщ oт 231 ĸв. м. тo cyмaтa, c ĸoятo тpябвa дa paзпoлaгaтe, зa дa cтaнeтe гopд coбcтвeниĸ нa "мaлъĸ имoт" в eднa oт нaй-виcoĸитe cгpaди в Coфия (пpи тoвa в Цeнтъpa) cтapтиpa oт 650 000 eвpo или нaд 1.27 милиoнa лeвa. Определено предлаганите в сградата имоти, попадат сред най-скъпо продаваните имоти в момента, не само в София, но и в цялата страна.

Най-скъпият продаван имот

Отвъд "Милениум Център", най-скъпо предлаганият апартамен, който откриваме в търсачката за имоти, са няколко апартамента с продажна цена от 1.3 милиона евро. Единият от тях е имот с площ от 253 кв. м., разположен в идеален център на София, намиращ се точно срещу сградата на народния театър. Това прави по 5 138 евро за кв. м., а агенциа по продажбата е Бългериън Пропъртис.

Имотът се предлага от агенцията Unique Estates, а жилищната сграда е Паметник на културата. Той разполага с: просторен хол с камина, 5 помещения, оборудвана кухня, трапезария, 2 бани с душ кабина и джакузи, 2 тоалетни, тераса, мазе-60кв. м. Сградата е от 1914-та година, като е на петия етаж и е единствен на етажа. Няма как да не отбележим факта, че имотът е на пазара поне от три години...

Също така, имотът е с най-високата обявена продажна цена за кв. м., сред всички обяви в сайта и отвъд посочения вече "Милениум Център".

Най-евтиният апартамент

На противоположният фронт, най-евтинят апартамент предлаган в София, откриваме в Люлин 5. Става въпрос за едностайна гарсониера, разположена на третия, от осем етажа. Тя е с площ от 26 кв. м., а обявената за нея цена, е в размер на 16 500 евро, или близо 635 евро за кв. м. Имотът се предлага от агенцията Искейп.

Снимка 296032

Източник: imot.bg

Купувачите обаче, освен да не се особено претенциозни, относно квартала, ще трябва да са готови и за по-сериозни ремонтни дейности.

Най-малкият апартамент

Най-малкият апартамент, който се продава в София и който не се намира на партерен етаж, откриваме в Лагера. Става въпрос за едностайно жилище от 18 кв. м., на четвъртия етаж в тухлена сграда от 1987-ма година.

Снимка 296033

Източник: imot.bg

Имотът е реновиран и се предлага от агенция Кали Ню Хоумс, срещу цена от 27 900 евро, или квадратния метър излиза при цена от 1 550 евро. Той се предлага без балкон.

Най-големият апартамента

Най-големият апартамент, който откриваме за продажба пък, е с площ от 800 кв. м. Той е луксозен пентхаус, разположен в затворен комплекс в квартал Витоша.

Снимка 296034

Източник: imot.bg

Половината от площта на апартамента обаче, е под формата на тераса, а застроената му площ е 400 кв. м. Към апартамента има две подземни паркоместа, включени в цената.

Жилището все още е с отворени пространства, което позволява индивидуална архитектура, в зависимост от личните предпочитания. Въз основа на площта му цената е при ниво от 837 евро за квадратен метър. Ако с смята, само на жилищната му площ обаче, цената е двойно по-висока. Пентхаусът се предлага от агенция Олимп - ЮВ. Най-скъпият отдаван под наем имот

В тази категория, откриваме имот с площ от 850 кв. м. и търсен наем в размер на 4000 евро. Въз основа на площта, наемът за квадратен метър, възлиза на 4.7 евро. Агенция на имота е Василев Имоти. Той разполага с външен басейн, предлага се с гараж. Разположен е на две нива, като общия брой на спалните е четири, а на баните - три.

В кои софийски квартали поскъпнаха имотите най-много през последната година?

В кои софийски квартали поскъпнаха имотите най-много през последната година?

Равносметката