Най-удобният за живеене град в Русия се оказа Москва, според изчислението на индекса за качество на градската среда през 2023 година, пише Лента.ру.

Индексът е изчислен от руското Министерството на строителството и Института за развитие ДОМ.РФ. Руските градове се оценяват от гледна точка на 36 различни параметри. Сред тези параметри, от които зависи като цяло комфорта за живеене в руските градове, са: качеството на зелените площи, уличната инфраструктура, уредеността на градското пространство, жилищата, бизнес сградите и инфраструктурата за отдих. Въпросните параметри от своя страна се анализират според тяхвната екологичност, комфорт и сигурност.

Градовете "призраци" в Русия

Градовете "призраци" в Русия

Къде се намират и как се е стигнало до "нерадостната" им съдба

Така, качеството на градската среда, или иначе казано, комфорта за живеене, е най-висок в руската столица, която е събрала 304 от максималните 360 точки.

Прави се уточнение, че според приетите критерии за оценка, индекс за качеството на градската среда със стойност от над 180 точки, означава че общо взето съответният град е с благоприятния условия за живеене.

След Москва, следващите 4 руски градове с население около и над 1 млн. човека, които са смятат за най-комфортни за живеене, са: Санкт Петербург, Нижни Новгород, Казан и Краснодар.

Снимка 379333

Източник: iStock

За не толкова популярните извън Русия три града може да се каже накратко най-важното, като се започне от Нижни Новгород. Той е разположен при вливането на река Ока във Волга. Населението на града е над 1,24 млн. човека, което го нарежда на 6-о място в страната. Разстоянието до столицата Москва е около 400 км.

Казан, който сега е столица на руската република Татарстан, е основан през Х век от волжките българи. През 11-12 век се превръща в търговски център на търговския път, свързващ Северна Европа с Близкия Изток. Населението на града сега е над 1,25 млн. човека.

Краснодар се намира в Южна Русия и е административет център на Краснодарския край. Населението на 5-ия по комфортни условия за живеене град в Русия, е около 1 млн. човека.

Колекционерските имоти в Москва - рядко срещани и много скъпи

Колекционерските имоти в Москва - рядко срещани и много скъпи

Какви са внушителните им цени

Броят на градовете в Русия с благоприятна среда за живеене сега е достигнал 759, като за тях средната стойност на индекса за качество на градската среда е 200 пункта. По този начин, средната стойност на индекса нараства с 18% за последните 5 години.

А наскоро стана известно, че Москва и Санкт Петербург са сред градовете лидери в света по равнище на пространствено и технологично развитие, съгласно данните от индекса за технологично и пространствено развитие на големите градове в света. Анализът за изготвянето на този индекс е извършен от международен консорциум от изследователски организации от Китай, Индия и Русия.

Новите свръхмодерни градове за милиарди долари в пустинята на Централна Азия

Новите свръхмодерни градове за милиарди долари в пустинята на Централна Азия

Това са новите мегаполиси на Туркменистан и Киргизстан