Пазарът на жилища в САЩ ще бъде една от най-големите жертви на новата коронавирусна пандемия, тъй като хората губят работни места и икономиката спира. Няма да мине още много време преди цените да започнат да тръгнат надолу, пишат анализатори. Метериалът е публикуван в CNN.

Икономическата криза, която следва огнището на COVID-19, е на път да разруши инерцията на пазара на жилища в САЩ и може да доведе до най-големия ценови срив след Голямата рецесия.

Пазарът на жилища в САЩ отбеляза добри нива през януари

Пазарът на жилища започна завидно добре 2020 година, когато растежът на цените се ускори на ключовите пазари. Според индекса Case-Shiller, цените на жилищата в САЩ се повишават с 3,9% на годишна база, през януари. Скокът изпревари ръст от 3,7% през декември и беше достатъчен, за да надмине общия ръст от 2019 г., който възлизаше на 3,4%.

Някои анализатори прогнозират, че печалбата през януари може да е последната, която пазарът на жилища вижда преди резкият икономически спад, предизвикан от коронавируса.

Матю Пойтън от Capital Economics казва, че се очаква пик до най-ниското падане на цените от около 4% до началото на 2021 г. купувачите на недвижими имоти също ще се въздържат от инвестиции, според него. "Търсенето на жилища ще има рязък спад, тъй като безработицата достига рекордно високи стойности, а домакинствата са възпрепятствани да купуват жилище поради спирането на голяма част от икономиката", казва той.

Бpoят нa aмepиĸaнцитe, ĸoитo иcĸaт oбeзщeтeния зa бeзpaбoтицa, yдapи peĸopднo виcoĸo нивo в края на март и това се случва вече две поредни седмици. Само през последната седмица на миналия месец, нaд 6,6 милиoнa дyши ca пoдaли мoлби зa peгиcтpиpaция ĸaтo бeзpaбoтни по данни на Mиниcтepcтвoтo нa тpyдa. Toвa бе близo двa пъти пoвeчe в cpaвнeниe cъc ceдмицa пo-paнo.

Пойтън добавя, че купувачите няма да са готови да плащат за жилища и това ще доведе до по-ниски цени.

Близо 1,3 трилиона долара стойност могат да бъдат изтрити

Според данни на една от водещите компании на пазара на недвижими имоти Zillow, комбинираната стойност на жилищните къщи в САЩ се е увеличила с 1,1 трилиона долара до 33,6 трилиона долара през 2019 г. Ако цените на жилищата спаднат с 4% до началото на 2021 г., както изчислява Пойнтън, жилищният пазар може да претърпи загуба от 1,34 трилиона долара от стойността си.