Ако се опасявате от това, че ще "изтървете влака" при недвижимите имоти, може да сте прави, а може и да грешите.

Нека обаче, да погледнем към това с колко могат да поскъпнат още цените на недвижимите имоти, от един малко по-различен ъгъл. Какво казва техническият анализ?

Да... правилно прочетохте - технически анализ. Кой е казал, че не може да се прилага технически анализ при имотите. Всъщност, подобен род графичен анализ, може да се прилага към всяка една графика, независимо от това за какъв актив говорим (поне според техническите анализатори).

На практика, техническия анализ определя какво ще се случи в бъдеще, на база на случилото се в миналото. Предвид на факта, че пазарът на имоти, подобно на пазара на акции е цикличен, спокойно можем да кажем, че историята би следвало да се повтаря, а анализът на графиката, може да се приеме като "значима".

Какво означава цикличен пазар?

Цикличен пазар означава, пазар който се движи на цикли, или периодите на ръст, са следвани от периоди на спад. Или цикличният пазар е напълно противоположен на схващането на много хора, че цената на един актив се движи само нагоре, или само надолу.

Инвеститорите, е добре да поглеждат към цикличността на пазара, когато цените на един актив се повишат твърде много, или се понижат прекомерно. Разбира се всеки инвеститор сам за себе си преценява понятието прекомерно.

А за всички инвеститори, които смятат, че пазарът на имоти може да има само една посока - нагоре, можем само да припомним кризата връхлятяла пазара ни през 2008-ма година и отнела около 40% от стойността на имотите...

Друг пример, може де е Гърция...

На практика психологията на гърците много се доближава до тази на българите, когато става въпрос за недвижими имоти. В продължение на десетилетия гърците купуваха недвижими имоти за децата и внуците си, с убеждението, че това е най-сигурния залог за запазване и увеличение на стойността (звучи ли ви познато?!).

Гърците се присмиваха в кафенетата на всички, които изразяваха мнение, че имотите могат изобщо да регистрират понижение в стойността си. Само, че немислимото за тях се случи...

От 2009-та година насам индексът следящ цените на недвижимите имоти в Гърция се понижи от 100 пункта на 65 пункта през тази година, или спад от около 35% за почения период.

Така, че не забравяйте, горещ актив може бързо да се превърне в "падаща звезда". А търпението понякога може да е много ценно. Не че предричаме криза при имотите, при съвсем скоро стартиралото възстановяване. Просто казваме, че тези които очакват цените да продължат да растат с подобни на настоящите темпове, най-вероятно ще бъдат разочаровани.

Та с колко могат да поскъпнат имотите, въз основа на техническия анализ?

Ето и как изглежда графиката на трите основни типа имоти в София, на база на офертните цени продава през последните близо 13 години до ноември на 2016-та...

Снимка 300061

 

Всеки един технически анализатор, който види тази графика, би казал, че ако ръстът в цените на имотите продължи, то той се е насочил за тест на върха от времето на бума в цените на имотите от 2008-ма година.

Или казано по друг начин, ако поскъпването на имотите продължи, а целта са най-високите стойности, обозначени със съответните линии на графиката, едностайните могат да поскъпнат с още 29%, до върха си; двустайните с още 23.8%; тристайните със 17.4%.

Не е нелогично потенциалът за ръст на по-малките имоти да е по-голям, предвид на факта, че освен с по-малка абсолютна стойност на нужната инвестиция, те се отличават и с традиционно по-висока възвръщаемост на доходността от наеми.