Пазарът на бизнес имоти в Германия се срина до най-ниското ниво от 2017 г. на фона на растящите лихвени проценти в страната.

Сделките през първата половина на 2023 г. са се свили с цели 50% спрямо предходните шест месеца и достигат 14,9 милиарда евро. Това сочат данни на компанията за недвижими имоти JLL. Цифрата е много под средната за последните пет години, предава Bloomberg.

Сривът на пазара на бизнес имотите в Германия следи развитието в европейски страни като Швеция, Ирландия и Обединеното кралство. Пазарите на търговски имоти потъват, защото купувачи и продавачи не могат да постигнат съгласие за цена.

Повишаващите се лихвени проценти повишиха разходите по заемите, което подтикна потенциалните инвеститори в имоти да търсят по-висока доходност. Това доведе до по-ниски офертни цени, а собствениците не отстъпват шо се касае за намаляване на цената.

Може би темпото на свиване на пазара се забавя, сочат данните - спадовете на годишна база стават по-малки според данните на JLL.

Към момента пазарите очакват Европейската централна банка да прекрати историческата поредица от повишения на лихвите по-късно тази година.