Жилищният срив в Швеция продължава вече втора година, без да му се вижда края, на фона на политиката на шведската Riksbank да продължава да повишава основния си лихвен процент.

По данни от кредитора SBAB има спад от 0,6% през февруари. Бързо растящите потребителски цени и поредицата от увеличения на лихвените проценти удариха тежко шведската икономика, която е особено чувствителна към нарастващите разходи по заемите, пише Bloomberg.

Така Швеция се нареди в челните редици в световната класация на пазарите с най-голям спад на цените на имотите. Сривът започна от март миналата година. Цените на жилищата все още се понижават, макар и с по-бавни темпове.

По време на пандемията цените на имотите скочиха, след което паднаха с 1,4% през февруари. Това беше най-малкият спад от осем месеца насам, според индикатора, но въпреки това държавната банка остава предпазлива.

Швеция е в разгара на един от най-сериозните спадове на жилищните пазари света

Швеция е в разгара на един от най-сериозните спадове на жилищните пазари света

Централната банка на стрната предупреди, че вероятно ще има по-дълбока криза

"Въпреки ситуацията донякъде се успокои през последните два месеца, е рано да се каже, че цените няма да паднат повече", коментира главният икономист Робърт Бойе. "Може би не сме видели пълното въздействие на увеличенията на лихвите, които Riksbank обяви и се очаква да обяви в бъдеще", смята той.

За да овладее инфлацията шведската централна банка повиши лихвения процент до 3% само за 10 месеца, а икономистите очакват ново увеличение следващия месец.

По-рано централната банка на Швеция предупреди, че действията й за ограничаване на инфлацията вероятно ще доведат до по-дълбока криза на жилищния пазар в страната, който вече е в разгара на един от най-лошите спадове в световен мащаб.

Според прогноза на Riksbank цените на жилищата "ще продължат да падат. Има и риск цените на жилищата да паднат повече, отколкото се предполага сега", заявяват служители.

Освен сътресенията на жилищния пазар, вече има и спад на потребителските разходи. В същото време строителството на нови жилища спира, което се очаква да доведе до икономическо свиване тази година.

Прогнозите на Европейската комисия показват, че Швеция може да бъде единствената икономика в Европейския съюз, която ще претърпи свиване през цялата година през 2023 г.