Сингапур и Ню Йорк са известни като като най-скъпите градове в света за живот, но техните общински жилищни системи са от съвсем различни светове.

Докато в САЩ общинските жилища са предназначени за семейства с ниски доходи, възрастни хора или хора с увреждания, то при Сингапур ситуацията е различна: в общински жилища живее около 80% от местното население на страната и ето защо се за една от най-добрите общински жилищни системи в света, пише Business Insider.

Когато чуем за общински жилища, не си представяме имоти на пазарни цени, а сравнителни по-евтини. Сингапур обаче е от държавните, в които този тип жилища не означават евтини имоти.

Въпреки че са идеята им винаги е била да се достъпни жилища за обществеността, някои апартаменти от Съветът за жилищно настаняване и развитие HDB са продадени за над 1 милион долара на пазара за препродажба през последните години. Съвет за жилищно настаняване е институция, зад която стои Министерството на националното развитие и е отговорен за общественото жилищно настаняване в Сингапур.

Първите общински жилища са построени през 30-те години на миналия век, още преди Сингапур да получи независимост. Те са известни като апартаменти SIT и са построени от Singapore Improvement Trust - предшественикът на Съвет за жилищно настаняване.

Повечето са в квартала Tiong Bahru, който е модерен квартал в Южен Сингапур, и през последните години стана известен със своите кафенета и магазини. Не винаги е било така - преди 1926 г. районът е неприветлив с блата и гробища, според Съвета на Националната библиотека.

Заради лошата жилищна и санитарна ситуация в района, SIT е трябвало да подобри дренажната система и да построи още нови апартаменти. Някои от тях все още съществуват и са обитаеми.

От 1960 г. насам са построени над 1 милион общински апартамента в Сингапур. Нови жилищни блокове от Съвета за жилища се строят и днес.

Тези жилища се считат за имоти под наем и всеки нов апартамент - известен като Build-to-Order или BTO апартамент - се продава с 99-годишен лизинг. За да кандидатстват за апартамент в BTO жилище, кандидатите трябва да преминат през система. Търсенето често е по-голямо от предлагането: миналата година имало 117 251 заявления за 23 184 апартамента.

Има строги правила относно това кой има право да кандидатства за апартамент в BTO. Тъй като е обществено жилище, то е предназначено за само местни жители. Различни видове домакинства могат да кандидатстват за BTO при различни условия.

Двойки например могат да кандидатстват за BTO апартамент, ако са женени или сгодени. В тази ситуация поне единият от кандидатите трябва да е гражданин, а другият трябва да е гражданин или постоянен жител на Сингапур. Неженените трябва да са на поне 35 години, за да кандидатстват. Има и различни условия за допустимост за семейства или двойки, в които един от тях не е сингапурец.

Кандидатите трябва да отговарят на таван на доходите, ако искат да кандидатстват за апартамент. Сумата варира в зависимост от типовете апартаменти, които кандидатите искат да закупят.

Типовете апартаменти варират от двустайни апартаменти до такива, които се предлагат с допълнителен кабинет или балкон.

Собствениците на такъв тип апартаменти имат свобода на избор относно интериорния дизайн на домовете си, стига той да не компрометира структурата на сградата.