Реставрацията на емблематичните Централни хали - един от символите на столицата - е в ход, и вече външно се забелязват първите положителни резултати. Това могат да видят преминаващите край сградата на Централните хали, която сега е затворена именно за ремонт и реставрация в автентичния й вид. Както е известно, преди повече от година ембелематичната сграда беше придобита от германската търговска верига Kaufland България, която осъществява сега ремонта й.

Ходът на реставрацията на Централните хали и актуалния статус на процеса по възстановяване на оригиналния вид и функции на сградата днес представиха изпълнителният директор на Kaufland България, Иван Чернев, както и реставратори консултиращи изпълнението на проекта.

На практика ремонтните и реставрационни работи са започнали преди половин година, беше уточнено днес. Що се отнася до вътрешността на сградата, досега е възстановен пълният обем на основната зала, който възвръща величието на сградата, като са премахнати павилионите и терасите, несъответстващи на оригиналния проект на арх. Наум Торбов.

Повод за днешното представяне е завършеното на реставрационните дейности по две от фасадите на сградата. Извършени са цялостна подмяна и възстановяване на покрива и освежаване на характерната метална конструкция, изработена в леярните на Густав Айфел през 1909 г.

Проведена е реставрация и на двата часовника и е поръчан за изработка фонтан от зелен мрамор, който се изработва по оригиналните проекти на сградата от началото на ХХ-ти век. Към момента се полагат близо 3000 кв. м подови плочки, след проведено обширно проучване за оформлението на подобни сгради от епохата.

Снимка 643999

Източник: Kaufland България

"Възстановяването на автентичния вид и предназначение на този паметник на културата, е една от най-мащабните инициативи, реализирани от нашата компания. Дейностите се извършват в абсолютен детайл и при безкомпромисно качество. За всяко отделно мероприятие прилагаме 4 задължителни стъпки: изготвя се експертиза от доказани специалисти, провеждат се лабораторни и теренни изследвания на съществуващата ситуация, използват се най-модерните техники и се поръчват най-подходящите материали", обяви по време на събитието изпълнителният директор на Kaufland България Иван Чернев.

Инж. Ангел Димитров, ръководител на проекта Централни хали сподели, че за да се запази автентичността на сградата са поръчани материали от Австрия, а за реставриране на часовника са ползвани консултациите на реставратори от музеи в Германия. Специални материали и начин на обработка са прилагани и за възстановяване на герба на София отпред на сградата.

Kaufland купи Софийските централни хали срещу 35 милиона лева

Kaufland купи Софийските централни хали срещу 35 милиона лева

Ще бъде ли запазен обликът на емблематичната столична сграда и как ще изглежда отвътре?

Авторите на проекта за реставрация на сградата - д-р Румяна Дечева и Панайот Панов, от своя страна разказаха за сложния процес по възстановяване на фасадата и подчертаха, че основната цел е да се възвърне духът й, запазвайки я за идните поколения.

"Преди старта на възстановителните дейности, сградата не беше в добро състояние и се знаеше, че ще е необходима голяма инвестиция. Преминахме през няколко етапа, за да стигнем до тук. Почистването на следите от предходни реставрации беше много сложен и дълъг процес. Оказа се, че голяма част от варовика е бил боядисан и трябваше много внимателно да се премахне боята от него. След това преминахме към консервация, както на него, така и на гранита. С това, което извършихме, консервирахме материалите, като едновременно с това съхранихме следите на времето на тази 110 годишна сграда," коментира д-р Дечева.

Снимка 644000

Източник: Kaufland България

Панайот Панов пък припомни, че първата сериозна реконструкция на сградата на Централни хали е била направена през 40-те години на миналия век, когато се правят преградни стени. Вътрешността обаче е загубила автентичния си вид окончателно през 1981 г., когато е "заприличала на супермаркет". Което сега е една от причините за сложността на изпълнение на настоящия проект по възстановяването.

За Money.bg изпълнителният директор на Kaufland България Иван Чернев посочи, че предвижданията са реставрираната сграда на Централни хали - включително културно-историческата и търговската част - да отвори врати в края на април или началото на май 2024 година, т.е. след още около половин година. По думите на Иван Чернев, общата стойност на проекта, според първоначалните разчети, ще е 50 млн. лева.

В предстоящите месеци основните ремонтни дейности ще са свързани приоритетно с възстановяване и социализация на археологическите останки и крепостната стена на ниво сутерен и изграждане на "Интерактивна зона за археология и история", стана ясно днес.

Kaufland започна ремонта на столичните Централни хали

Kaufland започна ремонта на столичните Централни хали

Инвестицията в проекта възлиза на 50 млн. лева