Разходите за закупуване на ново жилище в един от най-големите жилищни пазари достигнаха нов рекорд за всички времена, според последни данни.

Според компанията за услуги в сектора на недвижимите имоти Redfin средната продажна цена на жилище в САЩ е скочила до 397 954 долара през юни - почти 5% увеличение, спрямо година по-рано, цитирано от Fox Business. Това става най-високото регистрирано ниво и най-голямото годишно увеличение от март насам.

При тази цена месечната вноска по ипотека, като се отчете средната лихва от 6,86% за 30-годишна ипотека, сега е 2 749 долара. Това е с около 88 долара под рекорда от април, само заради лекия спад на лихвите по ипотечните кредити.

Високите ипотечни лихви и рекордните цени на жилищата превърнаха достъпността в най-голямото предизвикателство на жилищния пазар през 2024 г., смята Лиза Стъртевант, главен икономист на Bright MLS.

"Въпреки че на пазара се появяват повече жилища за продажба, повече купувачи се оценяват на пазари в САЩ. Някои купувачи ще изчакат цените да паднат през втората половина на годината, което означава, че лятото може да бъде сравнително слаб период за продажби на жилища."

Пазарите на най-недостъпни жилища в света през 2024 г

Пазарите на най-недостъпни жилища в света през 2024 г

Класацията е за жилищни пазари, които се считат за "невъзможно недостъпни" през 2024 г.

Кои са причините за кризата с достъпността?

Недостига на жилища в страната е проблем, който по-късно беше изострен от бързото покачване на лихвите по ипотечните кредити и скъпите строителни материали.

По-високите лихви по ипотечните кредити през последните три години също създадоха ефект на "златни белезници" на жилищния пазар. Продавачите, които имаха рекордно ниска ипотечна лихва от 3% или по-малко по време на началото на пандемията, не бяха склонни да продават, ограничавайки допълнително предлагането и оставяйки малко възможности за нетърпеливите потенциални купувачи.

 Най-бързо развиващата се голяма икономика ще се нуждае от 100 милиона нови жилища до 2030-а заради нарастващите доходи на хората

Най-бързо развиващата се голяма икономика ще се нуждае от 100 милиона нови жилища до 2030-а заради нарастващите доходи на хората

2023 г. беше най-добрата година за продажби на жилища от поне 15 години на пазара там

Икономистите прогнозират, че лихвите по ипотечните кредити ще останат високи през по-голямата част от 2024 г. и че ще започнат да падат едва след като Федералният резерв започне да намалява лихвите. Дори тогава е малко вероятно лихвите да се върнат към ниските нива, наблюдавани по време на пандемията, като инвеститорите прогнозират само едно или две намаления на лихвите тази година.

Повечето собственици на жилища казват, че са почти два пъти по-склонни да продадат дома си, ако ипотечният им процент е 5% или по-висок, според проучване на Zillow. В момента около 80% от притежателите на ипотечни кредити имат процент под 5%.