Цените на жилищата в САЩ скочиха с 12% от февруари, като това се счита за най-високия годишен ръст от 2006 г. насам. Средната цена на жилището в национален мащаб е малко под 350 000 долара, пише Forbes.

На някои локални пазари цените са се увеличили дори повече. Във Финикс например цените на жилищните имоти са скочили с над 17 на сто през последната година. За къща, струваща 300 000 долара, това би означавало увеличение с 52 000 долара и то само за последните 12 месеца.

В Сан Диего и Сиатъл също се забелязват подобни скокове на цените: съответно със 17% и 15,4%. Като цяло в 20-те най-големи града в страната има двуцифрено повишаването на цените на жилищата.

Непрекъснато нарастващите цени на пазара са резултат от два ключови фактора: ограничено предлагане на жилища и безпрецедентно търсене от страна на купувачите. Ограниченията пред предлагането създават ожесточена конкуренция, при която жилищата остават на пазара за по-кратко време, отколкото когато и да било.

"Никой не може да прогнозира кога цените на жилищата ще паднат, но ако продължават да растат, купувачите няма да могат да си позволят да закупят имот. Продавачите ще са принудени да намалят цените", казва президентът на ипотечната компания Ally Home Глен Брункер.

Неотдавна данни на RеdFіn показаха, че цeнитe нa имoтитe в CAЩ ca нapacнaли c 18% aпpил cпpямo cъщия мeceц нa минaлaтa гoдинa.