Рискът от надуването на прекомерни балони на жилищния пазар в Европа расте, гласи новият доклад Global Real Estate Bubble Index на UBS Group AG, цитиран от Bloomberg. Поскъпването на имотите се дължи на агресивните стимули на централните банки и желанието на потребителите за повече пространство заради работата от вкъщи.

Негативната класация е оглавена от германския финансов център Франкфурт. Общо шест от деветте най-дисбалансирани пазари в света са в Европа, сочи още изследването. Рисковете растат и в Торонто, Хонконг и Ванкувър.

Банката отправя предупреждение, че поскъпването ще спре рязко, когато централните банки започнат да затягат паричната политика.

В едва четири града, включени в изследването, цените намаляват през миналата година. Но "като цяло, рискът от балони расте през миналата година — както и потенциалът за остра корекция на цените в много от градовете", пишат авторите на доклада. "Намаляващата достъпност, неустойчивото кредитиране и растящата разлика между цените и наемите исторически са предвестници на имотните кризи", казват още те.

Във всички анализирани градове средният ръст на цените се ускорява до шест процента, коригиран спрямо инфлацията, между средата на 2020 и средата на 2021 г., най-големият ръст от седем години насам.