Цените на имотите в една от най-малките държави в света претърпяха понижение в последните години. Експерти обаче вярват, че те ще се върнат към растеж и че тази тенденция няма да се промени в следващото повече от десетилетие.

Жилищата в Сингапур ще се продават двойно по-скъпо през 2030 година в сравнение с настоящата им стойност, изчисляват от Morgan Stanley.

"Играчите на този пазар очакват забавяне на растежа на населението, застаряващо население и те са притеснени за състоянието на пазара в дългосрочен план", посочват експертите от финансовата фирма.

"Ние не сме съгласни с тях и вярваме, че центе на имотите в Сингапур ще се удвоят до 2030 година", допълват те, цитирани от CNBC.

Това означава, че ще трябва да растат с между 5 и 6% всяка година и негативната тенденция от последните месеци ще бъде обърната. За първото тримесечие на годината те намаляха с 0,5% в сравнение с предходното. Това беше 14-то поред тримесечие на намаление.

Обнадеждаващото е обаче, че този път спадът беше значително по-малък в сравнение с предходните.

Сингапур обаче помни и други времена. Между 2009 и 2013 година стойността на имотите там скочи с над 60%, но след въвеждането на серия мерки от страна на правителството, те тръгнаха надолу.