Днес беше направена първата копка по проекта за изграждането на жилищен комплекс от затворен тип в полите на Витоша „Резиденшъл Парк София", съобщиха от столична община.

В церемонията по стартиране на строителството участие взе кметът на София Бойко Борисов и Баварския държавен министър на икономиката, транспорта и технологиите Ервин Хубер.

Проектът „Резиденшъл Парк София" съчетава жилищна и паркова среда, която предлага уют и богата гама от услуги, спортни съоръжения и възможности за развлечение и отдих. Комплексът се изгражда върху терен от 235 хил. кв.м. и ще предлага над 900 жилищни единици и е на стойност от 80 млн. евро.

Комплексът е един от първите по рода си жилищни комплекси от затворен тип в София. Той е разположен в южната част на София в подножието на Витоша със застроена площ от 115 хил. кв. м.

„Резиденшъл Парк София" включва над 900 апартарменти, редови и еднофамилни къщи, предназначени за около 2000 - 3000 жители, както и паркове, градини, спортни и детски площадки. Основната концепция на комплекса е базирана на съчетанието на жилищна и паркова среда, в която семействата могат да живеят спокойно и приятно с всички удобства на модерния стил на живот като професионално управление и поддръжка на общите части на целия парк, висококачествени комунални услуги, сигурност, ред и удобства за децата.

В комплекса е предвидено изграждането на център за услуги и развлечения с конферентна зала, детска градина, басейни, търговски площи, супермаркет, химическо чистене, аптека, поща и т.н.

Резиденшъл Парк София е инвестиционен проект на немския строителен гигант „Линднер Холдинг", а ексклузивен консултант по маркетинг и продажби е Colliers International.

Комплексът е част от мащабния проект „София Парк", който представлява „град в града" или град на късите пътища, където хората работят, живеят, почиват, пазаруват и спортуват на едно място. „София Парк" ще включва шест основни зони: Бизнес Парк София, Зона на корпоративните сгради, Резиденшъл Парк София, Комършъл Парк София, High-tech зона и Зона на услугите.