Богатството на домакинствата в Румъния е нараснало до 2 трилиона румънски леи или около 435 милиарда евро към края на миналата година - сума, която достига предкризисните нива. Голяма част от ръста се дължи на по-високите цени на имотите в страната. 

Това показва докладът за финансова стабилност, публикуван от централната банка на северната ни съседка, цитиран от изданието Business Review.

"Нетното богатство на населението е нараснало през 2018 година, достигайки максималното ниво, регистрирано през 2008 година. През последното тримесечие на 2018 година то е нараснало с 9,7% в сравнение със същия период на предходната", се посочва в документа.

"Растежът се определя до голяма степен от увеличението на активите в недвижими имоти на фона на увеличение на финансовите активи в по-малка степен", става ясно още от доклада.

Именно Румъния е държавата с най-голям дял на собствени жилища в Европейския съюз (ЕС).

Междувременно от финансовата институция акцентират върху друг важен фактор - неравномерното разпределение на богатството. Според изчисленията най-заможните 10% от населението държат около 60% от всички активи в страната.

"Има възможност неравенството да продължи да расте, като се има предвид, че само малка част от румънците ще могат да се възползват от повишаването на цените на нефинансовите активи", посочват от централната банка.

Подобно на ситуацията в България, румънците също предпочитат да насочват спестяванията си към депозити. Около 78% от вложителите имат депозити в размер на до 5000 леи. От друга страна 71% от влоговете са собственост на около 5% от банковите вложители, което отново говори за наравенството в разпределението на богатството.

Данните на централната банка на страната са близки до изчисленията на Credit Suisse, според които към края на 2018 година румънските домакинства разполагат с общо богатство от 659 милиарда щатски долара или средно по 42 282 долара на човек.

Те също акцентират върху неравенството на разпределяне на активите в северната ни съседка, като 62% от възрастните румънци притежават активи на стойност по-малка от 10 000 долара, докато 35,4% държат такива на стойност между 10 000 и 100 000 долара, а 2,5% - такива между 100 000 долара и 1 000 000 долара.

Едва 0,1% от румънците пък притежават активи, изчислявани на над 1 милион долара.