Домакинствата във Франция са спестили €120 млрд. повече през 2020 г. Въведеният локдаун драстично ограничи разходите на потребителите в европейската държава, а правителствената помощ помогна за запазване на нивата на доходите, сочи доклад на централната банка, цитиран от Bloomberg.

Кога и как французите ще изхарчат спестените пари ще е ключово за скоростта, с която икономиката ще се възстанови след пандемията. В момента във Франция няма пълен локдаун, но затворените барове и ресторанти и комендантския час ограничават разходите засега. Броят на заразените расте, което означава, че скоро не се очаква премахването на ограниченията.

"Въпрос на увереност е — това ще трансформира спестяванията в растеж", казва гуверньорът на централната банка.

Тенденцията за повишаване на спестяванията е световна. Наскоро стана ясно, че руските домакинства са удвоили спестени пари през 2020 г.

Експерти предупреждават, че повишените спестявания не трябва да се разглеждат като знак за икономическа сила. "Повишените спестявания не отразяват повишение на просперитета, а несигурност в бъдещето", казва пред "Ведомости" Наталия Сафина, директор макроикономически анализ в Center for Strategic Research.