"Правя добри пари, но средствата си отиват бързо и не е ясно къде", често чуваме тези думи от иначе разумни и успешни хора.

Мнозина сред нас, постигнали стабилен и висок доход, имат този проблем. Всички те правят някои грешки всеки ден, поради което парите буквално "бягат" от тях. В този текст ще разгледаме по-отблизо всяка по-съществена грешка и ще ви покажем как да ги избегнете.

Снимка 229164

Източник: iStock

Парите ценност ли са?

Всеки ще отговори положително на този въпрос. Но по някаква причина никой не мисли за тяхната стойност, когато заема средства на роднини, приятели или колеги. Винаги вземайте разписка, когато давате пари назаем. Няма значение колко вярвате на този човек. Няма значение колко даваш. И ако не вземете такава разписка може да не очаквате сумата да ви бъде върната. Помислете, че с подобно решение сте се "откупили" от човека, защото последващите ви взаимоотношения за под въпрос заради дълга.

Няма пари

Когато имаме пари, често купуваме ненужни неща. Ако се опитаме да живеем на принципа "няма пари", тогава ще спестим от бюджета си спонтанни покупки. Ако знаете, че желанието за закупуване на определени стоки ще се появи отново, опитайте се да планирате тези разходи предварително.

Вторият, по-опростен вариант. Никога не купувайте това, което искате тук и сега. Дайте си три дни, за да живеете с тази мисъл, и ако желанието не е преминало - не се колебайте да купите. Но най-вероятно ще забравите за това, което сте искали да купите след един час. В резултат на това спестявате пари и правите съзнателен избор.

Липса на контрол

Запазете контрол върху паричния си оборот. Трябва да знаете точно колко пари има по вашите карти и сметки и кеш. Планирайте приходите и разходите си. За това е удобно да използвате приложения на компютър или смартфон.

Подходяща е и обикновена табличка на Excel. Но като цяло на телефона има много удобни приложения, с които можете да видите в кой момент и за какво харчите парите си. Можете да зададете лимит, така че приложението да ви напомня, че вече храчите достатъчно.

Снимка 421293

Източник: iStock

Поставете си приоритети

Не можете да гладувате, за да можете да купувате всички продукти на Apple. Приоритизирайте и направете избор какво е наистина важно и необходимо. Разбира се, не можете да се откажете от хубавите и технологиите.

Ако контролирате всички приходи и разходи, ясно ще разберете, че имате възможност за много неща, от които имате наистина нужда. И ако някои от тях ви правят щастливи, защо да не си ги позволите?

Оценявайте себе си реалистично

Представете си: искате Мерцедес, но можете да го купите само на кредит. Изчислете колко средства ще ви отнеме всеки месец, за да изплатите заема и да поддържате колата. Ако разберете, че доходите няма да ви стигнат за комфортен или дори приличен живот, тогава не бива да вземате заем. И по-често се случва човек да започне да живее от вноски до вноска, след това се взема още кредити за обслужването на заемите и се получава неприятният ефект на търкалящата се снежна топка.

Сравнявате себе си с другите

Не се опитвайте да надминете колега или съсед, като си купите по-впечатляваща къща или по-добра кола. Скъпите неща не са показател за успех. Хората около вас, купувайки скъпа кола или организирайки годишни круизи за любими хора, често живеят извън възможностите си. Показният лукс често крие огромни заеми и дългове.

Решете какво точно искате да постигнете след определено време. Стремете се да постигнете това, което искате, разчитайки на собствените си доходи, без да гледате собствеността на другите. Така можете не само да спестите, но и да увеличите капитала си.

Снимка 523024

Източник: iStock

Живот за един ден

Не можете да живеете, опитвайки се да получите удоволствие от това да харчите парите си за един ден, без да мислите за бъдещето. Това поведение ще ви доведе до дългов капан и финансова нестабилност.

За да си осигурите комфортно бъдеще, планирайте и разпределяте бюджет всеки месец. Не забравяйте да планирате пенсионни спестявания и да заделите пари за непредвидени ситуации, като болест, загуба на работа и т.н. Този подход ще осигури финансова стабилност независимо от обстоятелствата.