Ако се чудите къде е най-добре да се пенсионира човек, може би отговорът не е в някоя държава в Западна Европа. Според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в две страни от Балканите хората получават над 100% от заплатата си след като се пенсионират.

Изчисленията сочат, че хърватските пенсионери вземат впечатляващите 129% от трудовото си възнаграждение след като излязат от пазара на труда. В Турция равнището е по-близо до 100-те процента или е точно 102 на сто.

Третата страна в Европа, която влиза в тази група, е Холандия. Там пенсионерите получата 101% от заплатата си.

В доклада на ОИСР се посочва още, че няколко други страни са близо до тази граница. Това са Индия, Португалия и Италия, където пенсиите са съответно 99 на сто, 95 на сто и 93 на сто от трудовите възнаграждения.

От друга страна най-неоправдани изглеждат пенсионерите във Великобритания, които получават едва 29% от работната си заплата щом спрат да се трудят. Това е доста под средното ниво за страните в ОИСР, което е 63 на сто, както и от това в Европейския съюз (ЕС), което е 71 на сто.

Равнището в Щатите е 49%. От друга страна в Китай, където населението е над 1,4 милиарда души, равнището е доста по-високо - 83%.

Снимка 342322

Източник: ОИСР