Новият товарен модел на Airbus - BelugaXL, който е един от най-големите самолети в света, получи важно разрешение по пътя към официалното му пускане в експлоатация. Европейската агенция по авиационна безопасност (EASA) е издала т.нар. Type Certification за модела.

Щом влезе в употреба летателната машина ще бъде използвана за транспортирането на готови по-големи части от самолети от различни части на Европа до крайните монтажни линии във Франция, Германия и Испания, пише CNBC. Въпросният сертификат озвачава, че според регулатора моделът е в пълна изправност за летене.

Междувременно от Airbus посочват, че пет нови броя от BelugaXL са били произведени, като разходите за тях са изчислявани на над 1 милиард долара. От европейската компания допълват, че след полученото "да" моделът може да влезе в експлоатация в началото на 2020 година.

Airbus представи самолет-гигант, един от най-големите в света

Airbus представи самолет-гигант, един от най-големите в света

Той пренася цели завършени секции от пътнически самолети

BelugaXL е с шест метра по-дълъг и с един метър по-широк от предшественика си BelugaST. Също така той може да пренася с шест тона повече от него.

Преди време от Airbus потвърдиха, че с новия товарен самолет ще могат да пренасят крилата на модела A350 XWB на един път. С BelugaST на един полет компанията пренася само едно от тях.