"Двама се бавят - трети печели" е лека модификация на народната мъдрост, за да стане валидна за авиосектора по света. Boeing и Airbus се затрудняват да изпълнят огромното количество възложени поръчки. Освен това американският гигант има куп проблеми с качеството, а европейският му конкурент - с двигателите на част от машините. Какво могат да направят авиокомпаниите по света в тази ситуация?

Изпълнителният директор на бразилския производител Embraer Франсиско Гомес Нето предлага решение. Пред журналисти той коментира, че неговите самолети са "страхотно решение" за превозвачите, защото могат да бъдат доставени бързо.

Embraer за момента произвежда пътнически машини, които са по-малки от масовите 737 Max и A320neo, но постепенно компанията се утвърждава в своята ниша.

Както отбелязва Quartz, не е изключено бразилският производител да предложи и самолет от по-горния клас. Според експерти от индустрията, обаче, това няма как да се случи бързо - всеки нов играч се налага да мине през дългогодишен процес на сертификация от страна на регулатори, които особено след последните гафове на Boeing са изключително строги. Тук не говорим за 2-3 години, а за хоризонт отвъд 2030 г.

На този етап Гомес Нето е доволен от продажбите на своите по-малки пътнически самолети. Пред "Ройтерс" той подчерта, че макар Embraer да разглеждат различни варианти за бизнес развитието си, "няма конкретни планове" за бразилски конкурент на 737 или A320.