Конфликтът между Русия и Украйна има очевидни геополитически и икономически последствия, но той се пренесе и в света на технологиите. При това, не къде да е, а в open source средите.

Оставени без достъп до западен комерсиален софтуер, в Русия през последните месеци работят сериозно по различни проекти, базирани на отворен код, включително и на базата на операционната система Linux. Въпросът дали направеното от местните компании ще може да се използва и в чужбина за момента получава доста категоричен отговор - вече има случаи, в които на руски програмисти е отказана възможността да допринасят със свой код в различни проекти.

Без достъп

По-смущаваща е ситуацията с разработчика Александър Амелкин, автор на инструмента за отдалечено администриране на устройства ipmtool. На 1 март той се оказва изхвърлен от платформата за публикуване и управление на програмен код GitHub - губи достъп и до собствените си проекти.

Тези браншове спечелиха най-много от войната в Украйна

Тези браншове спечелиха най-много от войната в Украйна

Агресията на Русия срещу Украйна и санкциите срещу Москва нанесоха тежък удар по световната икономика, но има цели браншове, които сериозно печелят от войната

Официално обяснение няма, но местоработата на Амелкин дава определена следа - той е част от екипа на руския производител на чипове Yadro, който е санкциониран от САЩ.

Програмистът отговаря на това в LinkedIn: "Можете да бъдете сигурни, че тази "санкционирана компания" не участва в ужасната война и, даже ако правенето на сървъри за цивилни цели може да се приеме за някакъв вид участие, това е много по-малко от, например, това, което BMW и Bosch за правили през Втората световна война - но тях никой не ги бойкотира. Това е глупаво, ксенофобско и расистко - особено фактът, че съм обявен за терорист на база на етническата си принадлежност".

Защо забраняват на руските държавни служители да използват iPhone

Защо забраняват на руските държавни служители да използват iPhone

Руският президент Владимир Путин винаги е казвал, че няма смартфон

Подобен случай има и в мейл листа на ядрото на Linux. Сергей Семин от компанията Baikal, която разработва процесори, получава следния отговор, когато предлага промени в програмния код: "За нас не е комфортно да приемаме подобрения, идващи от или свързани с хардуер, произвеждан от Вашата организация. Моля да се въздържате от нови предложения на този етап".

Правилно ли е?

"Това според нас е назадничаво поведение - целта на санкциите е да оскъпят лошите действия на злонамерените страни или да ги принудят да преосмислят поведението си (...) Отказването на подобрения в програмния код с мотива, че идват от вражески държави, не влияе негативно на нито една руска компания", пишат от The Register в свой материал.

"Руският Google" иска да продаде бизнеса си в Русия и да избяга от страната с най-обещаващите си технологии

"Руският Google" иска да продаде бизнеса си в Русия и да избяга от страната с най-обещаващите си технологии

Yandex се надява да защити най-новите си начинания, като самоуправляващи се автомобили

От онлайн изданието отбелязват, че програмистите винаги могат да разпространяват своите проекти и извън западните платформи - има достатъчно варианти в рамките на Русия или в Китай.

В специализираните форуми полемиката е разгорещена. Според някои международното сътрудничество - една от най-силните страни на open source проектите, може да пострада сериозно за години напред заради подобен тип твърди мерки. Други обаче са на мнение, че санкциите работят именно по този начин - не позволяват на обикновените руснаци да живеят живота си сякаш няма война. Амелкин отнася сериозни критики и заради сравненията със събитията от Втората световна война.