Румънското Министерство на отбраната избра южнокорейската K9 Thunder за победител в конкурса за нова самоходна артилерийска система, съобщава Defense News.

Северната ни съседка ще купи общо 54 от бойните машини със 155-милиметрови оръдия, както и оборудване и снаряди за тях. Цената по сделката е 910 млн. долара.

Според местни медии конкуренти на корейската система са били германската Panzerhaubitze 2000 на Krauss-Maffei Wegmann и турската T-155 на BMC. Според румънския експерт Александру Григореско, везните са се наклонили в полза на Сеул заради предложението за сътрудничество с местната отбранителна индустрия, но и заради възможността за бърза доставка.

Това е една от популярните съвременни артилерийски системи. Разработката ѝ започва през 80-те, а влиза на въоръжение от началото на новия век и способностите ѝ са непрекъснато надграждани. В зависимост от използвания боеприпас, K9 може да унищожава цели на до 60 километра разстояние.

Полша обяви основния си доставчик на оръжие за 2023-а - какво въоръжение е закупила

Полша обяви основния си доставчик на оръжие за 2023-а - какво въоръжение е закупила

Средствата за отбрана на страната достигнаха 4% от БВП

Румънската сделка е пореден успех на Южна Корея при реализацията на военна продукция в Източна Европа.

Полша е един от големите ѝ клиенти - с поръчани 672 самоходки K9, 1000 основни бойни танка K2, 288 реактивни системи за залпов огън K239 и 50 бойни самолета FA-50.