Космитечската компания SpaceX, създадена от предприемача Илън Мъск, направи важна крачка в своето развитие. Тя успя да изпрати първия си цялостен екипаж от астронавти в Космоса, които трябва да стигнат на Международната космическа станция (МКС), съобщава CNN.

Те са на борда на пилотирания космически кораб Crew Dragon, излетял към МКС. Ракетата-носител Falcon 9, която извежда кораба в орбита, е излетяла от космическия полигон на НАСА "Кейп Канаверал" в 19:27 часа източно американско време.

Този полет поставя началото на нова ера в космическите изслeдвания, когато кораби на частна компания ще извеждат астронавти в орбита. НАСА възлага надежди на корабите на SpaceX да поддържат постоянно присъствието на астронавти на Международната космическа станция.

Екипажът, който излетя с Crew Dragon, включва трима астронавти на NASA - Майкъл Хопкинс, Виктор Гловър и Шанън Уокър, както и астронавта Соичи Ногучи от японската космическа агенция JAXA.

Очаква се те да пристигнат на Международната космическа станция в понеделник, в 23 часа източно американско време. Те ще прекарат 27 часа в орбита, маневрирайки бавно към станцията.