"Не носят нищо полезно на обществото" - това е оценката на американския хардуерен производител Nvidia за криптовалутите и тя идва въпреки милиардите, които компанията спечели от продажбата на видеокарти за "копаене" по целия свят през последните години, пише "Гардиън" в свой материал.

Главният технически директор Майкъл Каган коментира пред изданието, че има други по-смислени начини да се оползотворява изчислителната мощ, като пример за това са платформите с изкуствен интелект като ChatGPT.

Дженсън Хуанг, който печели от всяка технологична иновация вече 30 години

Той печели от всяка технологична иновация вече 30 г. Печелим и ние

Босът на Nvidia прави смели, но точни залози за бъдещето на компютърните игри, криптовалутите, автономните автомобили, AI и не само

В прав текст: "Всичките тези крипто неща се нуждаеха от паралелна обработка на данните, а Nvidia сме най-добри в това, така че хората просто програмираха хардуера за тази цел. Накупиха много неща и в един момент това се срина, защото не носи нищо полезно на обществото. За разлика от AI", заяви Каган.

По думите му крипто сферата е сравнима с високочестотната търговия (автоматизираното купуване и продаване на акции, което се извършва от мощни компютърни системи със скорост от порядъка на няколко сделки в секунда - б.р.), а той има опит именно в тази област от преди Nvidia: "Хората на Уолстрийт купуваха от нас, за да икономисат няколко наносекунди, банките правеха ненормални неща като да опъват оптика под река Хъдсън, за да скъсят с малко трасето между техния център за данни и борсата".

ЕС иска да ускори регулациите за банковия крипто капитал

ЕС иска да ускори регулациите за банковия крипто капитал

Брюксел работи наблюдава все по-активно криптоактивите в банките

Според Каган "с ChatGPT всеки може да създаде своя собствена машина, своя собствена програма - просто казвате какво трябва тя да прави и, ако не се случва по начина, по който искате, само казвате "Искам нещо по-различно".

Контекст: Nvidia никога не са били открити привърженици на виртуалните валути и крипто технологиите като цяло. През 2021 г. даже компанията започна софтуерно да ограничава производителността на видеокартите си при използването им за добив на Ethereum.

Факт е обаче, че при всяко вдигане на цените на крипто, за обикновените потребители хардуерът ставаше или ненамираем, или невъзможно скъп.

Fitch: Нерегламентираното "копаене" на криптовалути носи рискове за енергийния сектор

Fitch: Нерегламентираното "копаене" на криптовалути носи рискове за енергийния сектор

Годишното търсене на електроенергия само за биткойни е сравнимо с потреблението в страни като Норвегия и Швеция

От друга страна: Изказването на Каган идва на фона на превръщането на генеративните платформи с изкуствен интелект в потребителски продукти. ChatGPT е най-бързо трупащото популярност приложение в човешката история, а освен това милиони използват други системи за създаване на текст, изображения (като илюстрацията на настоящия материал), реч, музика и видео. Всичко това е възможно благодарение на мощен и скъп хардуер, който е на... Nvidia.

Технологиите, които първоначално компанията разработи за целите на 3D графиката на компютърните игри, се оказаха приложими именно в AI сферата и сега това води до огромни печалби. Преди две седмици Microsoft закупиха няколко хиляди специализирани видеокарти A100 за целите на създателя на ChatGPT - компанията OpenAI, в която имат голяма инвестиция. Amazon купиха 20 000 бройки от следващия модел - H100, а още 16 000 отидоха в Oracle.

Какво представлява Законът на ЕС за изкуствения интелект и от какво ще ни пази

Какво представлява Законът на ЕС за изкуствения интелект и от какво ще ни пази

Опасни ли са новите технологии?

За да поставим тези количества в контекст, ако вземете под наем 8 бройки групирани H100, това ще ви струва "скромните" 37 000 долара.

Очевидно за Nvidia AI с големите корпоративни поръчки е по-добър вариант, отколкото са по-малките и разпокъсани играчи на непредвидимия крипто пазар.