Въпреки че все повече потребители се радват на удобството да имат прахосмукачка-робот в дома си или да се грижат за подкосяването на тревата на вилата, благодарение на електрическа косачка, роботиката оказва най-голямо влияние в индустрията. Най-съвременните производствени процеси са немислими без промишлените роботи, които се справят с част от работното натоварване, независимо дали става въпрос за обработка, заваряване или сглобяване, например.

Това са и трите най-често срещани приложения на новоинсталираните промишлени роботи през 2022 година, става ясно от данните на Statista. Ситуацията през настоящата 2023 година е сходна, но с тенденция на ръст.

Данните на Международната федерация по роботика (IFR) показват, че, оперативният запас от индустриални роботи се е утроил през последното десетилетие, като почти 4 милиона робота се използват в различни индустрии до края на 2022 година. Според IFR, Азия води класацията по преминаването към автоматизирани процеси, като по-специално Китай внедрява индустриални роботи с главоломна скорост.

По-слаба икономика и високи ставки: Поръчките на роботи в САЩ намаляват

По-слаба икономика и високи ставки: Поръчките на роботи в САЩ намаляват

Кой бизнес усеща кризата най-силно?

През 2022 година Китай представляваше повече от 50 процента от новоинсталираните индустриални роботи в световен мащаб, бързо настигайки лидерите в индустрията Южна Корея и Япония. Последните имаха най-високата гъстота на инсталирани роботи на 10 000 работници в производствената индустрия през 2021 година.

Според IFR Азия е водеща в преминаването към автоматизирани процеси, като по-специално Китай инсталира индустриални роботи с главоломна скорост.

Според доклад на World Robotics миналата година са били инсталирани рекорден брой от 553 000 промишлени робота, като глобалният оперативен запас се е покачил до 3,9 милиона до края на 2022 година.

Само Китай представлява повече от половината нови инсталации през 2022 година, което прави страната най-големият пазар в света.

С малко над 50 000 нови инсталации Япония е на второ място, следвана плътно от САЩ и Южна Корея. Япония също така е и най-големият производител на промишлени роботи, според IRF, като представлява 46 процента от световното производство през 2022 година.

Докато Китай е най-големият пазар в абсолютно изражение и по отношение на растеж, Южна Корея и Япония изпреварват световната производствена суперсила по отношение на плътността на роботите, т.е. инсталираните роботи на 10 000 работници в производството.

Според IFR Южна Корея има 1000 инсталирани робота на 10 000 служители в производствената индустрия, в сравнение с 399 за Япония и 322 за Китай.

Хуманоидните роботи ще влязат масово в домовете до десет години

Хуманоидните роботи ще влязат масово в домовете до десет години

В Пекин се провежда oсмата Световна конференция по роботика