Космическата компания на шефа на Tesla Илън Мъск SpaceX няма да извърши полет до края на тази година. Властите в Щатите не са разрешили на корпорацията да изстреля Falcon 9 през тази година след инцидента от септември с експлозия на ракета.

"Довършваме разследването на случая от 1 септември и работи върху последните стъпки, за да гарантираме сигурност и безопасност на следващия ни полет", посочват в официално съобщение от SpaceX.

Преди време от компанията се надяваха да изпратят своя ракета в Космоса още през ноември. В началото на тази седмица пък излезе информация, че се готви излитане на Falcon 9 с 10 малки сателита на 16 декември.

Федералната авиационна администрация (FAA) все още не е одобрила плановете на SpaceX за предотвратяване на подобен инцидент в бъдеще.

Преди четири месеца SpaceX извърши първата си успешна официална мисия за Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА).

През юли първият модул на ракетата Falcon 9 излетя и пет минути по-късно се приземи на космодрума в Кейп Канавъръл в щата Флорида.