Над 46 000 самолета са докладвали за проблеми с GPS сигнала по време на полети над Балтийско море през последните 8 месеца, съобщава "Гардиън". Според авиационни експерти причината са руските опити да се прикрие военна инфраструктура от системи със сателитно насочване.

Според Newsweek GPS смущенията са се увеличили заради разполагането на допълнителни специализирани системи в руския балтийски анклав Калининград, където има важна военноморска база.

Европейският отговор на GPS е отново на линия

Европейският отговор на GPS е отново на линия

Европейската навигационна спътникова система Galileo се срина за седмица

GPS е създадена като военна система и днес се използва например от крилати ракети и въздушни и морски дронове - оръжията, с които Украйна и Русия се разменят удари в дълбокия тил вече 2 години. В същото време, тя сателитната навигация вече близо 25 години има мащабно цивилно приложение.

Заглушителите могат не само да лишат самолети и кораби от точни данни за локация и скорост, но даже са в състояние целенасочено да подават грешна информация. Това е потенциално опасно, защото може да подведе екипажа.

Над половината активни сателити са на Мъск и той може да блокира украинската армия

Над половината активни сателити са с един собственик и той може да блокира украинската армия

ЕС и Китай работят по собствени алтернативи на Starlink, защото не вярват на милиардера

Според експертите Москва не е предприела нарочни действия срещу цивилния трафик, но е факт, че рискове не липсват. Пътническите самолети имат и алтернативни навигационни системи, но в условията на продължаваща война в Украйна - при това, с употреба на пилотирана и безпилотна авиация и на зенитно-ракетни комплекси с голям обсег, даже най-малката грешка в курса може да изложи стотици хора на опасност.

Каква е тя разбрахме през 2014 г., когато самолет на Malaysia Airlines беше свален погрешка от проруски сепаратисти над Украйна и близо 300 човека загинаха.