Американският Държавен департамент одобри продажбата на 4 дирижабъла, които могат да се използват за разузнаване и засичане на въздушни цели, съобщава онлайн изданието Notes from Poland. В сделката за $1,2 млрд. влизат и логистика и подготовка на персонала.

Според зам.-министъра на отбраната Павел Бейда закупуването на аеростатите ще позволи на полските въоръжени сили да следят небето "на изцяло ново равнище". По думите му внедряването на новия тип летателни апарати няма да бъуде проблем.

Полша обяви основния си доставчик на оръжие за 2023-а - какво въоръжение е закупила

Полша обяви основния си доставчик на оръжие за 2023-а - какво въоръжение е закупила

Средствата за отбрана на страната достигнаха 4% от БВП

Военните дирижабли ще се използват като система за ранно предупреждение на НАТО. Те могат да засичат нисколетящи крилати ракети и дронове. Ако конвенционален наземен радар засича летящ на 100 метра височина обект в най-добрия случай на 47 км разстояние - при съвършено равна повърхност, то аеростатите са в състояние да локализират потенциалната заплаха още докато е на стотици километри.

Нуждата от подобни системи стана особено видна след избухването на конфликта в Украйна, когато на няколко пъти руски ракети минаваха през полското въздушно пространство - без ПВО да може да реагира.

Програмата по покупка на дирижаблите от САЩ е в ход още от 2017 г., но едва през май миналата година беше отправено официално запитване от страна на Варшава.