За руското Министерство на отбраната 2024 г. е ключова година. През следващите месеци на въоръжение трябва да влязат нови попълнения във всички елементи на ядрената триада - нова междуконтинентална балистична ракета, модернизиран стратегически бомбардировач и аванградна подводница, пише Defense News, като цитира зам.-министъра Алексей Криворучко.

Всъщност, това трябваше да се случи още миналата година, а, ако се съди по проблемите, които съпътстват и трите програми, Кремъл може да се наложи да почака и още, преди да се появят нови копчета в ядреното куфарче.

Проблемът "Сармат"

"Сармат" - любимата ядрена ракета на почитателите на Владимир Путин, все още е повече пропагандна фикция, отколкото реалност. До момента се знае само за един успешен пуск - и то на фона на забавяния и скандали в продължение на години.

Според Defense News в дъното на проблемите е факта, че междуконтиненталната ракета е под шапката на "Роскосмос", а държавната компания има много проблеми, сред които трупащи се загуби и задлъжнялост.

Снимка 571538

Източник: EPA/БГНЕС

Изпълнителният директор Юрий Борисов каза пред "Россия 24" през декември, че корпорацията е загубила експортни приходи от около 180 млрд. рубли (2 млрд. долара) в резултат на санкциите. Космическото сътрудничество вече е в миналото, а заедно с него - и достъпът до западни компоненти и технологии.

Въпреки опитите за намиране на алтернатива чрез договори с Алжир и Египет, "Роскосмос" се наложи да емитират облигации и да съкращават персонал - 17 000 души още преди войната.

Новата американска ядрена ракета вече "взриви"... бюджета си

Новата американска ядрена ракета вече "взриви"... бюджета си

Sentinel трябва да замени системи от времето на Студената война

Производството на "Сармат" зависи от няколко предприятия, подчинени на космическата корпорация. Сред тях най-скандално е "Протон-ПМ", което произвежда ракетни двигатели. Няколко от неговите мениджъри бяха арестувани за присвояване на милиони рубли, а липсата на западно оборудване и суровини наложи замяната им с такива от Русия, Беларус и Китай.

Конструкторското бюро "Химавтоматика", което произвежда втората степен на "Сармат", има хронична липса на оборотни средства и даже по време на войната в Украйна подизпълнители се оплакват от забавени плащания, разказват източници на Defense News. Пропадна и модернизацията на производствената база.

Сега предприятието продава свои имоти, сред които - столовата си.

Бял лебед или бяла врана

Не чак толкова зле, но все пак със закъснение върви модернизацията на стратегическите бомбардировачи Ту-160 до стандарт Ту-160М. "Белия лебед", както го наричат екипажите му, е най-модерната машина на руската авиация и в момента се използва активно като ракетоносец за поразяване на цели в Украйна.

Това обаче си остава самолет, разработен в СССР. Модернизацията подобрява значително електрониката и добавя съвместимост с нови оръжейни системи. Конструкторското бюро "Туполев" е подписало договор за 10 чисто нови Ту-160М, а освен това в Казанския авиозавод трябваше още през 2023 г. 4 стари машини да бъдат основно обновени.

Показаха новия "Бял лебед" - стратегическия бомбардировач Ту-160М2 (ВИДЕО)

Показаха новия "Бял лебед" - стратегическия бомбардировач Ту-160М2 (ВИДЕО)

Създаден е през 80-те година на миналия век от СССР

За момента и от двете групи има само по един готов бомбардировач - и то предадени още през 2022 г. Останалите бройки са в различна фаза на подготовка и изпитания.

Няма и особена надежда темпото да се подобри. Авиозаводът в Казан сам по себе си трябваше да претърпи основен ремонт и модернизация през 2020 г., но това не се случи. Той е и сред предприятията в Татарстан с най-голям недостиг на опитни работници. Според руски експерти санкциите затрудняват достъпа и до нови инструменти, електроника за самолетите и високоякостни стомани.

Снимка 323960

Източник: tvzvezda.ru

Така от завода излиза по един готов самолет годишно, най-много - 3 за две години. Така изглежда много слабо вероятно сроковете да бъдат спазени.

Заради забавянията Министерството на търговията и промишлеността вече глоби "Туполев" с 5,8 млрд. рубли.

Какво става под водата

Най-малко се знае за третото ново попълнение в ядрената триада - подводницата с атомен двигател "Княз Пожарски" от клас "Борей-А".

Тя трябваше да бъде пусната на вода през 2023 г., а две други да бъдат заложени. Все още това не се е случило.

Трите руски подводници, които плашат целия свят

Трите руски подводници, които плашат целия свят

Русия разви подводния си боен флот в още по-голям мащаб с кораби, които нямат аналози в света

Флотът очаква подводницата си до декември, а освен това не са отменени плановете за още 11 или 12 такива. Фактор за това е и че подобен мащабен проект ще гарантира заетост на корабостроителите и на служителите в огромно количество свързани предприятия.