Над две трети от футболни топки в света са произведени в пакистанското градче Сиалкот в една от 1000-та фабрики. Там се произвеждат топките Adidas Al Rihla, официалната топка на Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар.

Около 60 000 души са заети в производство на футболни топки, което е около 8% от населението на града. Често те работят дълги часове и шият на ръка, разказва Bloomberg.

80% от футболните топки, произведени в града, са с ръчни шевове, което прави топката по-издръжлива.

Един от производителите Anwar Khawaja Industries плаща на шивачите получават приблизително 160 рупии - около $0,75 на топка. За всяка топка са нужни три часа за да бъде направена. При три топки на ден шивачът може да спечели около 9600 рупии на месец. Дори за беден регион заплатите са ниски.

Компонентите на синтетичната кожа за производство (памук, полиестер и полиуретан) идват от различни страни. За най-евтините топки се използват китайски материали, а за по-качествени - южнокорейски. За всички топки, предназначени за немската Бундеслига или други европейски лиги, се използват компоненти от Япония.

Традиционна топка се състои от 20 шестоъгълника и 12 петоъгълника, съвединенти с шевове. Все по-голям брой футболни топки се "сглобяват" с горещо лепило или т.нар. термо залепване. Тези топки са с високо качество, но по-евтини за производство, по-скъпи за транспортиране и за разлика от зашитата топка, не могат да бъдат ремонтирани.

Готовите футболни топки преминават през тестове, за да отговарят на стандартите на FIFA.

В световен мащаб хората купуват около 40 милиона футболни топки всяка година и се очаква продажбите да скочат по време на Световното първенство.

Повечето работници, които шият топките, са жени. Мъжете обикновено работят в различни етапи от производствения процес, подготвят материали или тестват качеството. Преди влизането в сила на трудовите разпоредби през 1997 г. във фабриките в Сиалкот дори наемат деца над 5 години заедно с техните родители.