Търговията с подправки съществува в света от хиляди години, но глобалната пандемия почти я спря.На фона на блокирането по света транспортът обработват и пакетирането на подправки бяха в пълен хаос.

В същото време обаче търсенето на подправки в световен мащаб скочи рязко - потребителите складираха провизии за дълго време напред, а подправки като канела, кимион и черен пипер изведнъж станаха основни. Тези, за които се смята, че имат лечебни ползи, като куркума и джинджифил, също отбелязаха повишено търсене, пише CNN.

Индия, най-големият производител, потребител и износител на подправки в света, се сблъска със собствено си блокиране в цялата страна в края на март, което затрудни земеделските производители и преработвателите, които разчитат на работниците мигранти, да придвижват стоки по веригата. За да се уверят, че населението има достатъчно храна, Индия и Виетнам - друг основен производител на подправки - временно затвориха границите си за износ на определени храни.

Подправките, струпани в пристанищата и вътрешните пазари, бяха наводнени, като цената на индийския кардамон се срина 50% и виетнамския пипер 10%. Това обаче беше временно и скоро международната търговия с подправки беше подновена и отново процъфтяваща.

Подправките от Индия, както обикновено, бяха особено търсени. Страната не само има богата история на отглеждане на подправки, но и е известно, че разнообразният й климат и терен произвеждат особено ароматни култури.

До юни продажбите от индийски износ на подправки са скочили с 67 млн. долара в сравнение с юни 2019 г., достигайки 359 млн. долара, според Търговска камара на Индия.

Това би трябвало да е добра новина за десетките хиляди малки производители на подправки в Индия. Но според Томи Матю, основател на кооперацията на производителите на подправки, Fair Trade Alliance, нарастването на търсенето все още не е довело до покачване на цените..

Много производители се чувстват финансово притиснати от ударите на блокирането в Индия.

"Много производители на подправки вече имат повече хора за изхранване, след като някои се върнаха в провинцията при семействата си и са загубили допълнителните доходи, които роднините са изпращали у дома", казва Матю.

И все пак, за другите в търговията с подправки този бум им е помогнал да се справят с предизвикателствата, предизвикани от пандемията.

"Търсенето на нашите подправки се е увеличило с 15% през април и май", казва Виджу Джейкъб, управляващ директор на Synthite Industries, един от най-големите преработватели на смлени подправки и смоли - концентрирани аромати и такива, извлечени от подправки и използвани от производителите на храни."Слава Богу, ние сме в добър сектор за правене на бизнес в момента."

Обикновено фермерите отнасят реколтата си в местните преработвателни предприятия на Synthite, където те се проверяват, обработват и пакетират, след това се транспортират до складове и се изпращат до разпределителни центрове в световен мащаб.

Но пандемията е разклатила добре смазана верига. "Някои райони на Индия имат ограничения и затова транспортът е проблем", казва Виджу.

"Имахме някои логистични проблеми с доставката на стоки от фабрики до пристанищата и преди няколко седмици закъсняхме с кораб от Коломбо в Шри Ланка.

Ситуацията вече се е подобрила, казва Виджу. Компанията внася куркума и пипер от Виетнам и Индонезия, за да отговори на търсенето и е увеличила броя на индийските фермери, с които работи, с 5-10%.

След като подправките пристигнат в Synthite, те се проверяват внимателно, включително от машина - която изглежда почти като фотокопирна машина - която тества всяка проба за примеси.

"Трябва да имаме ясен 100% чист продукт", казва Виджу. "Правим задълбочена проверка на суровината, какво е качеството, всичко трябва да се провери."

Контролът на качеството в преработвателните предприятия стана още по-важен по време на пандемията. Винаги е имало измамна дейност в търговията с подправки - едно проучване на риган, например, установи, че до 40% от партидите са фалшиви. Но професорът по безопасност на храните в Университета на Queen"s Белфаст, който ръководи това проучване - Крис Елиът вярва, че измамите са се увеличили през последните шест месеца.

"Цените трябва да се покачват поради логистични проблеми, свързани с Covid и повишено търсене, но те не са," казва Елиът. "Откъде изведнъж идва цялата излишна реколта?"

Обикновено по веригата за подправки има множество проверки за контрол на качеството, за да се сведат до минимум дефектните продукти, достигащи до потребителите. Тъй като инспекторите са по-малко способни да извършват тези проверки лично, други процеси за контрол на качеството, като например технологиите, които Synthite използва, стават още по-важни.

Елиът сам работи по една такава технология: цифрова технология за "пръстови отпечатъци" на храна, която, според него, ще направи революция в тестването на подправки и безопасността.

При конвенционалните тестове пробите трябва да бъдат тествани в лаборатория, което означава, че продуктът може да достигне до много страни, докато резултатите са готови. С технологията за пръстови отпечатъци обаче резултатите се предоставят на място.

Ръчният скенер осветява проба и открива характерните движения на молекулите. Тези данни се качват в облака, където се държи "пръстовият отпечатък" на всяка подправка - специфичният начин, по който нейните молекули се въртят. Замърсените агенти ще повлияят на това и така веднага ще се видят.

Голямото търсене на подправки вероятно ще продължи. Все още предстои да разберем дали ползите ще достигнат до фермерите, но новите технологии биха могли поне да създадат по-прозрачна верига, където надеждните търговци да бъдат възнаграждавани.