Нищо че е популярна дестинация, Италия стана още по-привлекателна за чужденците с едно примамливо предложение - продажби на къщи на избрани места за 1 евро. През 2019 г. южното италианско село Самбука ди Сичилия, което се намира на около 80 км южно от Палермо, стана известно с разпродажбата на жилища само за 1 евро.

Тази и много подобни оферти се превърнаха в популярен начин за увеличаване броя на жителите в селските райони с намаляващо население и да предотвратят запустяването и разрухата на неизползваните къщи.

Въпреки че инициативите се провалиха на някои места, продавачите на Самбука бяха заляти от много желаещи купувачи от САЩ и Близкия изток. Продажбите донесоха около 20 милиона евро в местната икономика.

Сега сицилианското село подлага на продажба още къщи, съобщи наскоро Euronews.

При този тип оферти винаги има някои уловки и условия, които потенциалните купувачи трябва да знаят - освен това цената се е повишила, разбира се.

Още един италиански град предлага къщи по 1 евро

Още един италиански град предлага къщи по 1 евро

Намира се в южна Италия

Италианското село пуска на пазара още евтини къщи След добрите продажби през 2019 и 2021 г. Самбука ди Сичилия се готви за търг на още една партида евтини къщи. Този път общината се предлага десет жилища на начална цена от €3.

Къщите се намират в стария квартал на града и според информацията са структурно здрави като тези, продадени по предишни схеми.

Снимка 404941

Източник: iStock

Къщите, които са били изоставени след земетресение през 1969 г., принадлежат на местните власти, така че процесът на продажба е по-лесен, отколкото на места, където съветите трябва да осъществяват връзка между купувачи и частни собственици.

Имотите, които се продават обикновено са каменни къщи с две или три спални, не по-големи от 80 квадратни метра. Сградите са на два или три етажа, а някои са с тераси.

Трябва да се има предвид, че доста от имотите далеч не са за живеене, преди да се ремонтират. Вероятно купувачите ще трябва да предприемат мащабни ремонтни дейности.

Каква е уловката?

Къщите се продават чрез търг на предложилия най-висока цена, така че покупната цена вероятно ще бъде значително по-висока от символичната сума с която се стартира - от 3 евро.

Новите собственици трябва да очакват да платят най-малко 30 000 евро за основно преустройство и над 200 000 евро за пълно преобразяване.

Снимка 670736

Източник: iStock

Ремонтните дейности трябва да бъдат завършени в рамките на три години от покупката, в противен случай купувачите губят депозита си от 5000 евро, който е нужен по време на процеса на наддаване.

Изглежда подобни схеми стават голям хит. След като градчето разпродаде къщи по 1 евро, това промени и демографската картина на града. Особено популярни станаха покупките сред купувачи от Щатите, което доведе до това да наричат града "Малката Америка", заради голямата общност на емигранти.

Самбука не е единствения пример за малко градче, което се съживява, след като е предлагало подобна програма. Наскоро още населено място в Сицилия се прочу с невероятната промяна, която претърпя, след като продаде къщи на безценица. Става въпрос за Мусомели.

Преди изпълнението на програмата Мусомели е изправен пред големи проблеми с обезлюдяването. След Втората световна война населението постепенно е намаляло от 25 000 жители до около 10 000 души, тъй като гражданите мигрират към САЩ и други европейски страни в търсене на по-добри възможности.

Отзвукът от програмата е огромен. През първите пет години са били продадени почти 300 къщи - около 95% от жилищата, обявени за цена от едно евро.

Програмата не само съживява населението на Мусомели, но и предизвика десетократен скок на туризма, според кмета на града.