Стотици служители, работещи за руски олигарси на италианския остров Сардиния, остават без работа, след като Европейският съюз (ЕС) наложи санкции на Русия след започването на войната Украйна.

Островът, който се намира в Средиземно море, е популярна дестинация за богати руснаци, които са построили луксозни имоти на брега на морето и акостират със своите суперяхти в пристанището.

Откакто ЕС санкционира руските олигарси и замрази активите им, някои хора, работещи там, загубиха работата си, а други служители бяха отстранени от работа без да получат заплатите си. Това пише Business Insider, позовавайки се The Washington Post.

"Много от тези олигарси все още се възприемат тук като магнати, като благодетели", каза секретарят на местната дирекция на италианската конфедерация на профсъюзите CILS Мирко Идили.

Руски олигарх съди Европейският съюз заради санкции срещу него

Руски олигарх съди Европейският съюз заради санкции срещу него

Милиардерът е санкциониран още от САЩ и Великобритания

Олигарсите понякога давали на служителите пет- или шестцифрени бакшиши според информацията на The Post.

Междувременно италианското правителство е замразило около осем къщи в 10-километров участък от Изумрудения бряг в североизточната част на Сардиния според вестника. Най-много недвижими първокласни парцели съветските магнати Коста Смералда. Само там отсядат 40 000 руснаци.

Имот на стойност 114 милиона долара в Сардиния, собственост на руския пилот от Формула 1 Никита Мазепин и баща му- руски олигарх, беше запечатана от италианските власти, както и вилата на милиардера Алишер Усманов на стойност почти 18 милиона долара, предаде по-рано Reuters.

Мауро Пили, който е бивш губернатор на Сардиния коментира, че островът разчита на руското богатство, но "след като затворите крана, има щети".

Защо тази наша съседка може да се превърне в "рай" за засегнати от санциите руски олигарси?

Защо тази наша съседка може да се превърне в "рай" за засегнати от санциите руски олигарси?

Страната е популярна сред олигарсите по няколко причини

Това е пореден пример за това как хората, работещи за руски олигарси, са засегнати от санкции. През март се появиха информации, че екипажът на Усманов на неговата яхта за 600 милиона долара е уволнен, защото не могат да им бъдат плащани заплати.

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, ЕС санкционира руски олигарси заради връзки с президента Владимир Путин. Санкциите включват замразяване на активите на олигарсите, забрана да пътуват до или от държави-членки и забрана да имат и правят бизнес с ЕС.