От хиляди години хората строят стени. Те ги изграждат за различни цели - да се защитават, да се делят, да изолират себе си и от себе си. Някои стени отдавна са изтрити от времето, някои са внимателно възстановени, а други все още изпълняват разделителна функция.

Можем да споменем например не голямата по дължина, но емблематичната, в центъра на Европа, Берлинска стена, която доскоро бе символ на Студената война. Или неосъществената идея на президента Доналд Тръмп за 4 000 километровата стена по границата с Мексико, която да спре незаконната емиграция в САЩ.

Стените са се превърнали както в символ на разногласия и разделения, така и въплъщение на сила и сигурност. Мащабът на строителството на някои от тези структури е невероятен - не случайно те са били наречени велики. За по-известните от тях разказва zen.yandex.ru.

Снимка 482777

Източник: iStock

Великата китайска стена

Трудно е да се намери по-голямо творение на човешки ръце от Великата китайска стена. Подобно на гигантски дракон, той лети над планините, долините, пустините на Китай - от изток на запад. Първоначалната дължина на стената е около 21 000 километра и това е резултат от вековната работа на различни владетели и императори на Поднебесната империя. Изграждането на стената започва през 7-ми век, и е завършен едва през 1878 година. Основната й цел е отбранителна - да защити империята от монголските завоеватели от север. Тя служи и като предпазна бариера за Големия път на коприната.

И не е била просто стена. Това е била пълноценна защитна система с кули за наблюдение, командни постове, крепости и пътища за предвижване по гребена на стената. Въпреки това, от военна гледна точка, стената не се оказва напълно ефективна и не спаси Китай от завладяване. Независимо от това, Великата китайска стена остава символ на силата на страната и един вид преграда между Поднебесната империя и останалата част от света.

До 80-те години на миналия век тя изобщо не беше ремонтирана и стената се рушеше много бързо. Въпреки това, в края на миналия век в страната е приета мащабна възстановителна програма и днес някои части са в доста прилично състояние и са отворени за туристи. Но много участъци от огромната структура, особено тези, които се намират далеч от туристическите маршрути, все още са в порутено състояние. Така че няма да можете да минете по целия път по Великата китайска стена, без значение колко силно се опитвате.

Снимка 574656

Източник: Wikipedia

Великата стена на Индия

Това е втората стена на планетата по непрекъсната дължина: съоръжението, която защитава крепостта на Кумбалгарх, се простира в продължение на 36 километра. Има 7 порти, 700 бастиони и ширина, която позволява на осем конника да преминат в редица. Както и специален дизайн на огради, което да затрудни поставянето на стълби към тях. Това е Великата индийска стена, която се намира в Западна Индия, в щата Раджастан.

Самата крепост Кумбалгарх се намира в планината и тази стена напълно е защитила подходите към нея от всички страни. Обикновено се изграждат бариери за защита на страни, империи или значими територии, а тук 36 километра от най-мощната стена защитават една-единствена крепост - уникален случай в историята.

И стената напълно се е справила с функцията си - за цялата хилядолетна история на Индия, крепостта Кумбалгарх е останала неподвластна за монголските завоеватели. Само веднъж е паднала, но това се дължи на факта, че предателят вътре във форта отровили всички кладенци с питейна вода и защитниците трябвало да се предадат.

Самата крепост и стената около нея сега са добре запазени и са достъпни за туристите.

Снимка 574660

Източник: Wikipedia

Великата хърватска стена

Неочаквано е да видиш мащабна защитна стена в Европа, но тук в Хърватия прекрасно и на място се чувства голяма стена с дължина 6 километра около два малки града - Стон и Мали Стон. Всъщност, първоначалната цел на строежа не беше толкова в защитата на тези градове, както в ограждането на солените езера, разположени наблизо от набезите на враговете.

Сол на полуостров Пелешац е добивана в древни времена и в XIV век Дубровнишката република купува солените територии заедно с два града от Италия и започна да строи стената. Трябвало е да защити солните полета от претенциите както на германците, така и на италианците. Стената се справила с ролята си перфектно, но до XIX век тя вече била много порутена и страдала от три земетресения. Така че Наполеон нямал проблеми с добавянето на това солено парче земя съм империята му.

Сега стената се намира на територията на Хърватия, тя е възстановена и е доста достъпна за туристите. Сол, между другото, се добива тук и до днес.

По-горе разказвахме за стени, които са повече или по-малко запазени до днешно време и които предизвикват уважение към техния размер и монументалност. Но в света на разделянето, защитни бариери са изграждани много повече и не всички от тях, за съжаление, са оцелели и до днес. Въпреки това от тях са останали следи и малки фрагменти.

Снимка 574661

Източник: Wikipedia

Стената на Адриан

Тази защитна конструкция, известна и като Адриановият вал, под формата на останки от порутена стена продължава да съществува в северна Англия. В разцвета на Римската империя, император Адриан наредил да се построи стена на най-тясното място на Британския остров от запад на изток, за да се защитят римските владения от набезите на непокорните пикти, племето което живеело на територията на съвременна Шотландия.

В продължение на седем години римските легионери работят по изграждането на стена от камък и торф, но пиктите го нападат и разбиват няколко пъти. И с заминаването на римляните, защитния вал на Адриан е напълно унищожен. Местните жители откраднали камъни за построяването на къщи и сега са запазени повече или по-малко само отделни фрагменти от тази стена, както и три крепости на нея.

Снимка 574664

Източник: Wikipedia

Стените на Сачайхуаман

Тази структура се намира в Перу и според учените стените са построени, за да се защити древната столица на Империята на Инките - град Куско. На склона на хълма един над друг се издигат три зиг-заг бариери, построени от огромни дялани камъни. Те си пасват с невероятна точност - казват, че дори лист хартия не преминава в пролуката между тях.

Въпреки това е странно - стените на Сачайхуаман не обграждат целия хълм, на който е стоял градът и фланговете са доста отворени за атака. Ето защо все още не е ясно защо древните инки са издигнали тези странни стени. Но, въпреки това, те са оцелеле от земетресения, атаки на конквистадори и стоят и до днес, радвайки туристите.

Ако смятали, че изграждането на защитни и разделящи стени е приоритет на военните лидери от миналото, силно сте сбъркали. Ето два примери за модерни стени.

Снимка 574665

Източник: Wikipedia

Израелската разделителна бариера

Израел започна да строи 703 километрова разделителната бариера по Западния бряг на река Йордан през 2003 г., а с малки прекъсвания това строителство продължава и до днес. По принцип, тази стена е обикновена ограда с боодлива тел, разделителна полоса и сензори за движение. Но в околностите на Йерусалим, тя поема по-страшни форми - мощна основа и стомано бетонни блокове.

Въпреки многобройните оплаквания и осъждане на съоръжението в ООН, Израел няма да премахне своята "Велика разделителна стена", тъй като през годините тя доказа своята ефективност в борбата срещу терористите.

Снимка 574666

Източник: flickr

Мароканската стена

Това е друга модерна военно-отбранителна структура, за която малко хора знаят. Построена е в Западна Африка от Мароко. Още през миналия век тази страна окупирала земите на получилата независимост Западна Сахара. И тъй като освободителното движение не затихвало в превзетата страна, мароканците по цялата граница на завладяната територия просто издигнаха голям вал от пясък с дължина от впечатляващите 2700 километра.

Пясъчният насип е с височина около 3 метра, по цялата си дължина в подножието има непрекъснати минни полета, а в горната част има телени бариери, сензори за движение, артилерийски и патрулни постове и радарни мачти. Така повече от 30 години мароканските власти успяват да сдържат освободителна армия на Западна Сахара.