Тридесет и осем години след като са основани, Metallica продължават да пълнят зали и стадиони. А според Pollstar Boxoffice, за тези почти четири десетилетия легендите на траш метъла са били най-успешната банда като приходи. От изданието изчисляват, че те са продали 22,1 млн. билета в историята си, които са им донесли постъпления на стойност 1,4 млрд. долара. Сред метъл изпълнителите втора и трета позиция по брой продажби заемат съответно AC/DC с 14,3 млн. билета и Ози Озбърн (13,2 млн., но ако се брои и кариерата му с Black Sabbath). Втори по приходи обаче са Guns"N"Roses, които са инкасирали 800 млн. долара от концерти, в немалка степен благодарение на риюниън турнето "Not In This Lifetime".

Плочите догонват дисковете по продажби за пръв път от 30 години

Плочите догонват дисковете по продажби за пръв път от 30 години

The Beatles са продали повече от 300 хил. плочи за 2018 г., а рок групи като Pink Floyd, Fleetwood Mac, Led Zeppelin и Queen, както и изпълнители като Джими Хендрикс и Дейвид Боуи - по над 100 хил. броя

В сравнение с представители на други жанрове, Metallica изостават зад абсолютните лидери по продажби на концерти от U2, които могат да се похвалят с поставящото рекорди турне "360", осъществено между 2009 и 2011 г., което продаде 7,2 млн. билета и регистрира приходи от над 736 млн. долара, и в компанията на легендите от Rolling Stones. Сред челните позиции са още Тейлър Суифт и Ед Шийрън. "Смятам и се карам да мисля, че най-добрите ни години са все още пред нас. Може да станем професионалисти и да правим това на пълно работно време някой ден", шегува се пред изданието барабанистът Ларс Улрих, който е и един от основателите на Metallica. Бандата в момента е на турнето си "WorldWired", чийто пик по продажби до момента беше на стадион "Лужники" в Москва, където бандата събра почти 65 хил. фена. Приходите от "WorldWired", който представя най-новия албум на Metallica - Hardwired, са в размер на 430 млн. долара, а турнето е продало 4,1 млн. билета.

Бандата постига най-големия си търговски извън сцената с Black Album, издаден през 1991 г., който продава повече от 30 млн. копия по целия свят. Това е петата дългосвиреща плоча на групата от Сан Франциско, като преди нея излизат някои от превърналите се в класика албуми Kill "Em All, Ride The Lightining, Master of Puppets и ... And Justice for All.

Каква музика да слушаме на работното място, за да сме по-продуктивни

Каква музика да слушаме на работното място, за да сме по-продуктивни

Дали музиката стимулира работния процес или ни разконцентрира

"Можем да обикаляме света на турнета само с парчетата от първите пет албума завинаги", коментира Клиф Бърнщайн, който менажира Metallica заедно с Питър Менш от 1984 г. насам. "Но щяхме ли да сме толкова отдадени, ако не представяхме нов материал. Не мисля. Момчетата са толкова креативно мотивирани. Hardwired изобщо няма да е последния албум."