Бизнесът никога не е бил точна наука, нито пък има универсални правила, които бихме могли да приложим в абсолютно всяка ситуация. Напротив, всеки бизнес притежава различни нюанси, а всеки ден предприемачите могат да научат нещо ново и полезно за дейността си.

Тук на помощ идва и литературата, разбира се. Има десетки страхотни книги, написани от хора, които не са просто теоретици, а имат съвсем действителен и богат опит в бизнес сферата. Хора, които знаят как се прави бизнес и които са били във всякакъв тип ситуации. Днес ще ви представим десет от най-четените бизнес книги на последната декада. Класацията е предоставена от Ozone.bg и сме сигурни, че ще откриете нещо полезно в нея.

"Най-богатият човек във Вавилон" от Джордж С. Клейсън

Отдавна е казано, че независимо колко векове или години са минали, принципите, движещи парите, никога не се променят. "Най-богатият човек във Вавилон" на Джордж С. Клейсън е удивително интересно заглавие, което изследва вавилонските притчи за парите, служещи и до днес като истински пътеводител във финансовия свят. Независимо дали сте все още прохождащ финансов експерт или вече същинска акула, притчите на Вавилон могат да ви заредят с безценна мъдрост.

"Стратегията "Син океан" от Рене Моборньо и У. Чан Ким

Рене Моборньо и У. Чан Ким са истински иноватори в теоретиката на бизнеса. Тези два брилянтни ума отричат напълно нуждата от ожесточена конкуренция, за да бъде постигнат успех. Напротив, опирайки се на изследването на 150 различни стратегически ходове, те стигат до извода, че на всички нас е нужно нещо различно - създаването на т.нар. "сини океани" - все още неоползотворени и неразраснали се пазарни пространства. Тази книга ще ви помогне да изолирате конкуренцията си и да се научите да създавате "сини океани", коренно променяйки стратегията си и начина си на мислене.

"Like a virgin: Бизнес тайни, които не се преподават в училище" от Ричард Брансън

Състоянието на британския предприемач Ричард Брансън се равнява на около 4 милиарда долара, което би трябвало да ви говори, че този човек има какво да ви каже относно бизнеса. Книгата на Брансън е истински бестселър, а в нея той ви разкрива множество тайни, които никога няма да научите в бизнес колежите. Ричард Брансън е популярен със своята лека ексцентричност и неортодоксален подход към служителите му. Нито за миг не се съмнявайте, че можете да научите много от него. Най-важното е, че тази книга дава решения.

"Изкуството да стартираш бизнес 2.0" от Гай Кавазаки

Това е същият бестселър на Гай Кавазаки, но вече преработен, разширен и подобрен. Кавазаки остава един от големите ментори в света на бизнеса, а в тази книга той предоставя безценно "ноу хау" от А до Я - пускането на нов продукт на пазара, иновациите, избирането на перфектния персонал, брандиране и набиране на капитал. Едно от най-ценните предимства на тази книга е, че ще получите разбиране как да интегрирате технологичния напредък в собствения си бизнес.

"Ледоразбивачи" от Том Шрайтер

Независимо какъв е продуктът, който предлагате, голяма част от успеха ви зависи от начина, по който го представяте пред всеки потенциален клиент. Истината е, че повечето хора избягват разговорите, за които смятат, че някой ще опита да им продаде нещо. Именно тук на помощ идва "Ледоразбивачи" на Том "Големия Ал" Шрайтер - един брилянтен наръчник как да разбиете леда и да представите продукта си по начин, по който да постигнете сигурен успех.

"Бизнес етикет For Dummies" от Сю Фокс

Удивително е колко много хора, правещи бизнес, не разбират колко важен е етикетът в тази сфера. Нали не мислите, че някой ще приеме насериозно вас или продукта ви, ако не знаете как да се държите, поне според най-базови норми? Това важи не само за личния контакт, но дори и за вашата онлайн комуникация. Този "For Dummies" наръчник ще ви разкрие основите на бизнес етикета, за да бъде уверени, че никога повече няма да направите неприятно впечатление.

"Световна бизнес енциклопедия" от колектив

Тази масивна енциклопедия от над 700 страници ще ви потопи в света на бизнеса по начин, по който със сигурност досега не ви се е случвало. Ако имате желанието да научите всичко най-важно, свързано с бизнеса и изкуството да движиш бизнес, тази книга е за вас. Бъдете наясно с ключови понятия и правила, без които трудно бихте могли да постигнете успех. Бъдете подготвени, ако тепърва ще се впускате в бизнес начинание или вече имате такова.

"Направете нещо различно" от Юрген Волф

Както споменахме още в началото на тази статия, бизнесът не е точна наука. Понякога се налага да излезете от рамките на ортодоксалното, търсейки различни начини за успех или измъкване от тежка ситуация. Тази книга на Юрген Волф може да ви бъде чудесен наръчник за това. Защото понякога е безмислено да продължаваш да правиш това, което си правил през цялото изминало време, без то да ти носи желания резултат.