Следващата година се очертава като изключителна за бизнеса, свързан с круизните пътувания. Пътници от целия свят с различен стандарт на живот вече са резервирали пътувания, надвишаващи предпандемичните обеми, показват данните на американските круизни оператори и туристически агенти, цитирани от Reuters.

Все повече хора се насочват към круизни ваканции през 2024 г., тъй като те все още са по-евтини, отколкото наземните алтернативи. С оглед на това, че равнищата на заетост се доближават до предпандемичните равнища, операторите планират да увеличат цените през идните месеци.

Снимка 639426

Източник: iStock

Въпреки че пътниците са отменили или отложили планирани ваканции в Близкия изток, круизните резервации пак ще достигнат рекордни равнища през 2024 г., коментира анализаторът от Truist Securities - Патрик Скоулс.

"Преди терористичните атаки в Израел на 7 октомври броят на резервациите е бил с около 25% по-висок, отколкото през 2019 г. за резервациите за 2020 г. За ноември 2024 г. резервациите са с около 20 на сто по-високи, отколкото през същия период на 2019 г.", казва анализаторът.

От Дуеро до Дунав: 8 от най-добрите речни круизи в Европа

От Дуеро до Дунав: 8 от най-добрите речни круизи в Европа

От Амстердам до Видин на кораб

Очакванията са около 35,7 милиона пътници да пътуват с круизи, което е повишение спрямо 31,5 милиона души през 2023 г. и е с 6% повече от обема пътници, плавали през 2019 г., показват данните на Асоциацията на международните круизни линии (CLIA).

Компаниите за онлайн пътувания отчитат бум на круизите

"Пътуващите с круизи са лоялни, като данните сочат, че по-голямата част от хората, които веднъж са били на круиз, го правят отново и това е предпоставка за устойчив растеж", казва Бен Харъл - управляващ директор в платформата Booking.

А най-желаните круизни пътешествия в света догодина ще бъдат средиземноморските, скандинавските, карибските и тези в Персийския залив.

Първият в света тригодишен круиз стартира през ноември от наша съседка. Колко струва?

Първият в света тригодишен круиз стартира през ноември от наша съседка. Колко струва?

Ще бъдат обиколени всичките седем континент и дестинации като няколко от чудесата на света