В града, в който всичко е "най-голямо", "най-високо" и изобщо най-най в света се планира да построи още едно съоръжение, което заслужава суперлатив. Разбира се, че става въпрос за Дубай, но този път не говорим за най-високия небостъргач или най-дълбокия басейн, а за проект, който не е просто архитектурен подвиг, а една малка победа за опазването на океана.

Т. нар. Dubai Reefs се смята за най-големият проект за възстановяване на океана в света. Ако бъде построен, той ще се състои от близо 200 квадратни километра изкуствен риф, който ще бъде дом за над един милиард корали и 100 милиона мангрови дървета, растящи в солена вода.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Плановете за проекта са обявени само преди дни от дубайската компания URB, чиито предишни проекти включват супер магистрала за колоездене на закрито в Дубай и устойчиви градове в Египет и Южна Африка.

Изглежда проектът няма да е толкова благороден, но не и се очаква нещо подобно от строителен предприемач в Дубай. Наред с изкуствените рифове, URB е проектирал плаващи жилищни, хотелиерски, търговски обекти и различни екохижи, които според него биха превърнали мястото в туристическа дестинация.

В центъра на това условно наречено съоръжение ще има морски институт, посветен на океанските изследвания и опазването на крайбрежията на Дубай. Ще предложи и образователни програми за опазването на морската среда.

Да си купиш пясък за $34 милиона, но в Дубай: Една сделка, която постави рекорд в ОАЕ

Да си купиш пясък за $34 милиона, но в Дубай: Една сделка, която постави рекорд в ОАЕ

Върху парцела ще построят имение по поръчка

Според компанията URB обектът ще се захранва от 100% възобновяема енергия, генерирана от слънчева, водна енергия, докато фермите за морски водорасли и стриди ще осигуряват храна.

Предприемачът очаква да завърши проекта до 2040 г., но отбелязва, че ще се сблъска с предизвикателства да гарантира, че инициативата може да бъде финансирана изцяло частно.

"Dubai Reefs цели да се превърне в средство за опазване на морската среда, екотуризъм и живот в океана", коментира изпълнителният директор на URB Бахараш Багериан. "Това ще е уникална устойчива дестинация, осигуряваща енергия от океана, и ще даде възможност на една по-екологична икономика."

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на Кауфланд България, UniCredit Bulbank, Cargotec, RÖFIX, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, Инвестбанк, Hitachi Energy.