Множество директори по света умоляват от месеци служителите им да си вземат полагащия им се отпуск. Сега някои от тях вкарват в играта и допълнителни стимули, пише The Wall Street Journal.

По време на пандемията служителите по света не взимаха отпуск и дните се натрупват. Така някои компании са принудени да станат по-креативни в опитите си да убедят служителите да си починат и да избегнат бърнаут. Някои, като Google, добавят по един допълнителен ден платена почивка за тези, които излязат в отпуск сега. Други, като счетоводния гигант PricewaterhouseCoopers (PwC), предприемат по-драстични мерки и са готови да платят на служителите си бонус, за да си вземат отпуск.

В САЩ компанията ще плати допълнително по $250 на служителите си за всяка седмица отпуск, която си пуснат — до $1 000 на година. Планът ще струва на PwC милиони, но всички други опити досега са ударили на камък, казва Тим Раян, председател на компанията за САЩ. "Искаме да им покажем, че сме сериозни. Икономическите стимули могат да помогнат".

Новият корпоративен експеримент отразява реално притеснение сред мениджърите: опасността от бърнаут на служителите. Има и финансови отражения на въпроса: неизползваните дни отпуск се трупат като задължение в баланса на повечето компании — и трябва да бъдат изплатени, ако служителите напуснат.

Насред пандемията повечето служители не взимаха отпуск — от една страна, защото няма къде да отидат, а от друга, защото се опасяваха за работното си място, казва Дейн Йенсън, CEO на Third Factor, която води обучения и курсове за развитие. "Класическа "дилемата на затворника": ако само аз си взема отпуск, какъв сигнал дава това?", казва той.

Някои служители посочват още, че и работата от вкъщи — при която са постоянно заобиколени от семействата им — намалява нуждата от отпуск. При други обемът работа сега е по-голям и се опасяват, че няма да успеят истински да си починат, затрупани от имейли и обаждания от работа. Заради това и някои компании, като Citigroup, SAP, LinkedIn и други, почти спряха работа, за да дадат на служителите си възможност да си починат без да се опасяват, че в тяхно отсъствие се трупат имейли и задачи, с които трябва да наваксат.

Някои компании сега обмислят и още по-смели експерименти. Планът на PwC да плати на служителите си предизвиква дебат на лидерско ниво, казва Раян. Компанията дори е обмисляла да прати някои от служителите на платена ваканция на Хаваите, но в крайна сметка е решила, че това ще създаде ненужна конкуренция сред служителите.

PwC успя да премине през пандемията в добро финансово здраве и бонусите са и начин компанията да се отблагодари на служителите, казват още той. Така, освен тях, служителите ще получат и повишение на заплатите, както и още един бонус, равен на възнаграждението за една седмица.

Почти всички служителите на LinkedIn ще почиват тази седмица

Почти всички служителите на LinkedIn ще почиват тази седмица

Компанията им дава платен отпуск, за да избегне бърнаут сред тях