В Русия има значително увеличение на търсенето на пътувания до островни курорти в сравнение с предпандемичната 2019 г. За първите девет месеца на 2021 г. продажбите на турове до Малдивите, Сейшелските острови, Куба и от август - до Доминиканската република, са нараснали значително. Това съобщава "Известия" по данни на големи туроператори.

Според проучването на руското издание, лидер по ръст на продажбите на туристически пътувания до островни курорти през първите три тримесечия на 2021 г., в сравнение със същия период на 2019 г., са Малдивите - продажбите на пътувания в това направление, според различни оценки, са скочили два - три пъти. По данни на туроператори, през деветте месеца на 2021 г., 1,5 пъти повече руснаци са почивали на Малдивите, отколкото през 2019 г.

Същевременно търсенето на пътувания до Куба се е увеличило с между 32% и 100% спрямо първите девет месеца на 2019 г., по данни за продажбите от най-големите туроператори в Русия.

А екскурзиите до Доминиканската република през третото тримесечие спрямо същия период на 2019 г., по данни на различните туроператори, са отбелязали скок от 76% - 200%.

Карибските държави възобновяват туризма. Какво да очакваме в Куба?

Карибските държави възобновяват туризма. Какво да очакваме в Куба?

Предпазлив рестарт

Тази тенденция се наблюдава и при други островни дестинации. Например за Сейшелите продажбите на екскурзии през тази година почти са се удвоили спрямо деветмесечието на 2019 г.

За отбелязване е, че островните курорти вече влизат в десетте най-продавани в Русия задгранични дестинации, докато преди пандемията те бяха във втората десетка.