Изчислявали ли сте колко минути на ден ви отнема чакането в задръстване? Ако шофирате в София със сигурност сте усетили, че това е един от натоварените градове в Европа по отношение на автомобилния трафик, а излиза, че и в света. Това поне показва индексът Tom Tom Trafic Index, който изчислява и класира градовете по света по това колко е сериозен автомобилният трафик в тях.

Според индекса за 2023 година София се нарежда на 64-о място сред 387 града в 55 страни. Освен върху средното време за пътуване, индексът се фокусира и върху това какви са разходите за гориво и емисиите на CO2. Сред европейските градове пък столицата ни се нарежда на 33-о място от общо 225 града.

От общата класация - с всички включени градове в нея - става ясно, че София изпреварва градове, които са традиционно познати със сериозен трафик. Сред тях са Инстанбул, който е едно място зад София, Сан Франциско (71-во), Кайро (74-то) Рио де Жанейро (107-о место), Анкара (110) и други.

Времето за пътуване в различните градове е резултат от множество фактори, като пътна инфраструктура, ограничения на скоростта, трафик, задръствания. Според проучването времето за пътуване в София се е увеличило през последната година. Данните сочат, че средното време за изминаване на 10 километра в столицата е нараснало с 30 секунди. Според анализа за да изминете 10 километра в София с автомобил ще са ни необходими близо 21 минути. Най-натовареният ден по отношение на трафика, според проучването е вторник следобед след 17 часа, когато за същото разстояние ще са ни необходими 29 минути.

Сред любопитните неща, включени в изследването е и фактът, че в София се прекарва 90 часа дoпълнитeлнoтo вpeмe, пpeĸapaнo в шoфиpaнe в пиĸoвитe чacoвe на деня.

На първо място в класация е Лондон, където средното време за изминава на 10 километра с автомобил е 37 минути, като изчисленията сочат, че времето прекарано в задръстване за година е 148 часа. В топ 10 са още Дъблин, Торонто, Милано, Лима, Бенгалуру (Индия).

Снимка 406226

Източник: iStock

Дъблин е най-натовареният град в пиковите часове през 2023 г., като пътуващите са губили 153 часа годишно в трафика.

Сред изводите на изследването е и това, че през 2023 г. средната скорост на шофиране е намаляла в 228 от 387 анализирани града в сравнение с 2022 г.

Какво могат да си спестят пътуващите годишно, като променят навиците си за пътуване (за 10 км пътуване до работа в София)?

-ако сте хоум офис един ден от седмицата, например вторник, ще си спестите 42 часа, които бихте прекарали в трафика и 218 лева от гориво, се казва в проучването

Столицата на Румъния Букурещ също е класирана доста високо - на девето място със средно време, прекарва в трафика от 150 часа годишно.

Големи европейски столици като Рим, Париж също са сред началните места в класацията на Tom Tom, съответно на 12-то и 16-то място.

Столицата на южната ни съседка Гърция Атина е на 31-о място. Средното време за изминаване 10 километра с автомобил е около 20 минути. Средното време, прекарано в задръстване е 112 часа.

Софиянци прекарват 5 дни годишно в задръствания

Софиянци прекарват 5 дни годишно в задръствания

Столицата ни се нарежда на 46-о място сред 240 града в Европа по най-високи нива на трафик

Славата на един от най-задръстените градове света носи Ню Йорк. Тук той е поставен на 20-то място, като средното време, прекарано в задръствания годишно е 112 часа.

Когато отправим поглед към края на класацията виждаме, че повечето градове са американски. На последно място е поставен Оклахома, където времето за изминаване на 10 километра с автомобили е средно 8 минути. Тук са и градове като Ноксвил, Сан Диего, Детройт.

"Повече от половината население на света живее в градски райони и задръстванията, както и техните икономически, екологични и здравни последици се превърнаха в проблем, който трябва спешно да се реши". Това коментира Ралф-Петер Шефер, вицепрезидент в TomTom.