Ако сте решили да пътувате някъде в следващите месеци, а един от възможните избори за дестинация е Узбекистан, то вероятността да се заразите от коронавирус там е минимална. Или поне така смята правителството на страната.

Всъщност числата говорят сами за това - в Узбекистан живеят над 33 милиона души, като там досега има само 19 починали, които доказано са били заразени с вируса.

Заради това властите в страната смятат, че са едно от най-безопасните места за пътувания през тази година. Ето защо те се надяват да привлекат повече посетители с кампанията си "Safe Travel Guaranteed". Тя ще предлага компенсация от 3000 долара за посетители, които се окажат заразени след посещението си там, разказват от Business Insider.

Узбекистанският президент Шавкат Мирзийоев е подписал декрет през тази седмица, според който средната сума на разходите за лечение на коронавирус в страната е именно 3000 долара.

"Искаме да успокоим туристите, които искат да дойдат в Узбекистан", казва Софи Иботсон, която е туристически представител на страната във Великобритания.

"Правителството е толкова убедено, че нивото на сигурността и хигиенните мерки в сектора ще защитят туристите от заразяване, че президентът и е готов да каже: "Ако се заразите с коронавирус по време на вашата почивка в Узбекистан, ние ще ви компенсираме", обяснява тя.

Разбира се, има уловка за посетителите, които ще могат да получат компенсацията. Те ще бъдат задължени да направят обиколката си в страната с местен гид.

Гидовете, както и местата за настаняване и дори забележителностите ще трябва да покрият строги санитарни изисквания, за да получат сертификат, който да гарантира тяхната безопасност.